Ir o contido principal

Grao en Enxeñaría Agrícola e Agroalimentaria

Modalidade
Presencial
Rama de coñecemento
Enxeñaría e Arquitectura
Ámbito de coñecemento
Ciencias agrarias y tecnología de los alimentos.
Centro(s)
Escola Politécnica Superior de Enxeñaría
Rúa Benigno Ledo, 27002
Lugo
982823008 (Conserxaría)
982823011 (Dirección)
eps.secretaria.direccion [at] usc.gal
Campus
Lugo
unha alumna

Este Grao habilita para exercer a profesión regulada de Enxeñeiro Técnico Agrícola nas súas especialidades de Explotacións Agropecuarias, Hortofruticultura e Xardinería, Industrias Agrarias e Alimentarias, e Mecanización e Construcións Rurais. Este Grao ten recoñecemento a nivel europeo.

Duración: 4 anos académicos
Código RUCT: 2503101
Número prazas: 45

Decano/a ou director/a do centro:
ROSA ROMERO FRANCO
rosa.romero [at] usc.es

Coordinador-a do título:
Santiago Lamosa Quinteiro
santiago.lamosa [at] usc.es

Linguas de uso:
Castelán, Galego

Nivel MECES: 2

Universidade coordinadora:
Universidade de Santiago de Compostela

Universidade(s) participante(s):
Universidade de Santiago de Compostela

Data da autorización de implantación do título pola Xunta de Galicia:
24/10/2014 (DOG do 06/11/2014)

Data de publicación no BOE:
1/03/2016 (mod. 11/10/2017)

Data da última acreditación:
7/10/2014

Habilitación profesional:
Este título habilita es España para o exercicio da profesión regulada de Enxeñeiro Técnico Agrícola.

Este Grao habilita para exercer a profesión regulada de Enxeñeiro Técnico Agrícola nas súas especialidades de Explotacións Agropecuarias, Hortofruticultura e Xardinería, Industrias Agrarias e Alimentarias, e Mecanización e Construcións Rurais, con todas as atribucións profesionais recoñecidas pola lexislación vixente. Os titulados no Grao en Enxeñaría Agrícola e Agroalimentaria teñen o recoñecemento a nivel europeo ao estar esta titulación adaptada ao Espazo Europeo de Educación Superior (EEES).

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Expresión gráfica na enxeñaría

  • G4091102
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Física I

  • G4091103
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Matemáticas I

  • G4091105
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Química

  • G4091106
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Física II

  • G4091107
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Xeoloxía e climatoloxía

  • G4091108
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioloxía

  • G4091109
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Matemáticas II

  • G4091110
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Economía do sistema agroalimentario

  • G4091201
  •  
  • Formación básica
  •  
  •  
  • 6 créditos

Cálculo de estruturas

  • G4091202
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Ecoloxía e impacto ambiental

  • G4091203
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Edafoloxía

  • G4091204
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Electrotecnia

  • G4091205
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía vexetal

  • G4091206
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Botánica

  • G4091207
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fitotecnia

  • G4091208
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Hidráulica

  • G4091209
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización agraria I

  • G4091210
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Topografía e xeomática

  • G4091211
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

CAD. Expresión gráfica aplicada

  • G4091212
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Lexislación agroalimentaria

  • G4091213
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Socioloxía rural e política agraria

  • G4091214
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fundamentos de economía agraria e forestal

  • G4091215
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Mecanización Agroforestal

  • G4091216
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4091301
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Construción rural

  • G4091302
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Cultivos herbáceos extensivos

  • G4091303
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Fruticultura I

  • G4091304
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Xenética e mellora

  • G4091305
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Xardinaría e paisaxismo I

  • G4091306
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Cultivos herbáceos intensivos I

  • G4091307
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Electrificación rural

  • G4091308
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización agraria II

  • G4091309
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Regas

  • G4091310
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Zooloxía e fisioloxía animal

  • G4091311
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Hidroloxía

  • G4091312
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización rural

  • G4091313
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Bioquímica

  • G4091314
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Industrias fermentativas

  • G4091315
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Industrias lácteas

  • G4091316
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Microbioloxía

  • G4091317
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Tecnoloxía de alimentos

  • G4091318
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Termotecnia e instalacións térmicas

  • G4091319
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Operacións básicas de alimentos

  • G4091320
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Automatización e control de instalacións

  • G4091321
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Xestión da produción nas industrias agroalimentarias

  • G4091322
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Industrias cárnicas, pesqueiras e extractivas

  • G4091323
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización Agraria

  • G4091324
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4091301
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Proxectos

  • G4091401
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Construción de aloxamentos gandeiros

  • G4091403
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Protección de cultivos

  • G4091404
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Sistemas de produción gandeira

  • G4091405
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Praticultura e cultivos forraxeiros

  • G4091406
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Xardinaría e paisaxismo II

  • G4091407
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Ordenación do territorio e proxectos de desenvolvemento

  • G4091408
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Cultivos herbáceos intensivos II

  • G4091409
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fruticultura II

  • G4091410
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Camiños rurais e estruturas de contención

  • G4091411
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Tecnoloxía mecánica e deseño de maquinaria agrícola

  • G4091412
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Materiais e elementos da edificación

  • G4091413
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Análise instrumental

  • G4091414
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Construción agroindustrial

  • G4091415
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Equipos e instalacións auxiliares

  • G4091416
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Enxeñaría das industrias agroalimentarias

  • G4091417
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Instalacións eléctricas

  • G4091418
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Agricultura ecolóxica

  • G4091419
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Industrias conserveiras

  • G4091420
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Instalacións hidráulicas

  • G4091421
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Viticultura

  • G4091422
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Aplicación sustentable de produtos fitosanitarios

  • G4091423
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Coordinación de seguridade e saúde

  • G4091424
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Execución de proxectos

  • G4091425
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Uso sustentable de fitosanitarios

  • G4091426
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

TFG: mención Explotacións Agropecuarias

  • G4091427
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 12 créditos

TFG: mención Hortofruticultura e Xardinaría

  • G4091428
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 12 créditos

TFG: mención Mecanización e Construcións Rurais

  • G4091429
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 12 créditos

TFG: mención Industrias Agrarias e Alimentarias

  • G4091430
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 12 créditos

Non se contempla

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Expresión gráfica na enxeñaría

  • G4091102
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Física I

  • G4091103
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Matemáticas I

  • G4091105
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Química

  • G4091106
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Física II

  • G4091107
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Xeoloxía e climatoloxía

  • G4091108
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioloxía

  • G4091109
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Matemáticas II

  • G4091110
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Economía do sistema agroalimentario

  • G4091201
  •  
  • Formación básica
  •  
  •  
  • 6 créditos

Fundamentos de economía agraria e forestal

  • G4091215
  •  
  • Formación básica
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Cálculo de estruturas

  • G4091202
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Ecoloxía e impacto ambiental

  • G4091203
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Edafoloxía

  • G4091204
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Electrotecnia

  • G4091205
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía vexetal

  • G4091206
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Botánica

  • G4091207
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fitotecnia

  • G4091208
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Hidráulica

  • G4091209
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización agraria I

  • G4091210
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Topografía e xeomática

  • G4091211
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Mecanización Agroforestal

  • G4091216
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4091301
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Proxectos

  • G4091401
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Construción rural

  • G4091302
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Cultivos herbáceos extensivos

  • G4091303
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Fruticultura I

  • G4091304
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Xenética e mellora

  • G4091305
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Xardinaría e paisaxismo I

  • G4091306
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Cultivos herbáceos intensivos I

  • G4091307
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Electrificación rural

  • G4091308
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización agraria II

  • G4091309
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Regas

  • G4091310
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización Agraria

  • G4091324
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Construción de aloxamentos gandeiros

  • G4091403
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Protección de cultivos

  • G4091404
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Sistemas de produción gandeira

  • G4091405
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Hidroloxía

  • G4091312
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Xardinaría e paisaxismo II

  • G4091407
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Ordenación do territorio e proxectos de desenvolvemento

  • G4091408
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Cultivos herbáceos intensivos II

  • G4091409
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fruticultura II

  • G4091410
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

TFG: mención Hortofruticultura e Xardinaría

  • G4091428
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 12 créditos

Zootecnia

  • G4091301
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Bioquímica

  • G4091314
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Industrias fermentativas

  • G4091315
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Industrias lácteas

  • G4091316
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Microbioloxía

  • G4091317
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Tecnoloxía de alimentos

  • G4091318
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Termotecnia e instalacións térmicas

  • G4091319
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Operacións básicas de alimentos

  • G4091320
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Análise instrumental

  • G4091414
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Construción agroindustrial

  • G4091415
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Equipos e instalacións auxiliares

  • G4091416
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Enxeñaría das industrias agroalimentarias

  • G4091417
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Instalacións eléctricas

  • G4091418
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

TFG: mención Industrias Agrarias e Alimentarias

  • G4091430
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 12 créditos

CAD. Expresión gráfica aplicada

  • G4091212
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Lexislación agroalimentaria

  • G4091213
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Socioloxía rural e política agraria

  • G4091214
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Automatización e control de instalacións

  • G4091321
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Xestión da produción nas industrias agroalimentarias

  • G4091322
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Industrias cárnicas, pesqueiras e extractivas

  • G4091323
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Agricultura ecolóxica

  • G4091419
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Industrias conserveiras

  • G4091420
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Instalacións hidráulicas

  • G4091421
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Viticultura

  • G4091422
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Aplicación sustentable de produtos fitosanitarios

  • G4091423
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Coordinación de seguridade e saúde

  • G4091424
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Execución de proxectos

  • G4091425
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Uso sustentable de fitosanitarios

  • G4091426
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Cultivos herbáceos intensivos I

  • G4091307
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Electrificación rural

  • G4091308
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización agraria II

  • G4091309
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Regas

  • G4091310
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Construción de aloxamentos gandeiros

  • G4091403
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Sistemas de produción gandeira

  • G4091405
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

TFG: mención Explotacións Agropecuarias

  • G4091427
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 12 créditos

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía vexetal

  • G4091206
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4091301
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Electrificación rural

  • G4091308
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización agraria II

  • G4091309
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Regas

  • G4091310
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Hidroloxía

  • G4091312
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Ordenación do territorio e proxectos de desenvolvemento

  • G4091408
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

TFG: mención Hortofruticultura e Xardinaría

  • G4091428
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 12 créditos

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía vexetal

  • G4091206
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Botánica

  • G4091207
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Fruticultura I

  • G4091304
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 6 créditos

Xardinaría e paisaxismo I

  • G4091306
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Cultivos herbáceos intensivos I

  • G4091307
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 6 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Construción de aloxamentos gandeiros

  • G4091403
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Sistemas de produción gandeira

  • G4091405
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Camiños rurais e estruturas de contención

  • G4091411
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

TFG: mención Mecanización e Construcións Rurais

  • G4091429
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 12 créditos

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía vexetal

  • G4091206
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Botánica

  • G4091207
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4091301
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Industrias fermentativas

  • G4091315
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 9 créditos

Industrias lácteas

  • G4091316
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 9 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Equipos e instalacións auxiliares

  • G4091416
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Enxeñaría das industrias agroalimentarias

  • G4091417
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 6 créditos

Instalacións eléctricas

  • G4091418
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

TFG: mención Industrias Agrarias e Alimentarias

  • G4091430
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 12 créditos

Itinerario de Enxeñaría Agrícola:

Dentro deste itinerario o estudante pode optar entre tres mencións:

-Mención en Explotacións Agropecuarias
-Mención en Hortofruticultura e Xardinaría
-Mención en Mecanización e Construcións Rurais

Itinerario Enxeñaría Agroalimentaria:

No caso de elixir este itinerario o estudante optará por unha única mención:

-Mención en Industrias Agrarias e Alimentarias.

O alumno poderá optar por calquera das catro mencións, pero unha vez elixida deberá cursar todas as materias incluídas no módulo de obrigatorias de mención para garantir que adquire todas as competencias asociadas a unha tecnoloxía específica.

Aínda que non se esixe unha formación previa específica, é recomendable que o estudante cursara durante o bacherelato a modalidade de Ciencias e Tecnoloxía (R.D. 1467/2007). É así mesmo recomendable que posúa as seguintes características persoais e académicas:

- Curiosidade intelectual
- Hábito de lectura
- Capacidade analítica
- Capacidade crítica
- Capacidade de aplicar fundamentos para a resolución de problemas
- Constancia e responsabilidade no traballo
- Capacidade para o traballo en equipo
- Capacidade para usar o tempo de forma efectiva
- Competencia en expresión oral e escrita
- Competencia lingüística en inglés (nivel B1), ademais de en castelán e en galego
- Competencia en ferramentas informáticas básicas
- Coñecementos básicos en Debuxo Técnico e Xeoloxía a nivel de Bacherelato.

1.- O alumnado de primeiro curso por primeira vez a tempo completo ten que matricular 60 créditos. Un 15% do alumnado poderá cursar estudos a tempo parcial (30 créditos).
2.- Continuación de estudos : libre cun máximo de 75 créditos.

A USC realiza todos os anos, a comezo de curso, xornadas de acolleita organizadas pola vicerreitoría con competencia en asuntos estudiantís que se desenvolven na primeira quincena do curso en todos os centros universitarios, e que teñen por obxecto presentar aos novos estudantes as posibilidades, recursos e servizos que lle ofrece a Universidade.

A Escola Politécnica Superior, pola súa banda, recibe nunha xornada de acolleita aos novos estudantes o primeiro día de clase. Nela ofréceselles unha presentación da Escola, do seu equipo xestor, dos servizos administrativos e da organización académica do Centro, ademais de mostrarlles as súas instalacións e o funcionamento da Biblioteca Intercentros e doutros servizos de interese para o alumnado de novo ingreso.

Ademais a Escola Politécnica Superior desenvolve, en solitario ou conxuntamente con outros centros, as seguintes accións de apoio e orientación para os estudantes matriculados no Grao a impartir:
- Programa de alumnos titores: A figura do alumno titor é a dun estudante “veterano”, que, fundamentalmente, orienta e apoia aos novos estudantes que se incorporan ao centro, estando a disposición destes para facilitarlles a orientación e a súa mellor integración no ámbito universitario.

- Presentación da Biblioteca Intercentros e formación de usuarios: Ao longo do curso académico, esta biblioteca realiza sesións de presentación dirixidas a alumnos de novo ingreso e organiza cursos adaptados aos diferentes tipos de usuarios e ás diferentes áreas temáticas que se imparten na Universidade. Así, realízanse cursos de manexo do catálogo, instrumentos básicos de consulta, bases de datos, revistas e libros electrónicos, recursos accesibles a través de internet, etc.

- Atención continuada no Centro: a Dirección do Centro e a súa Unidade de Apoio á Xestión están accesibles a diario para calquera consulta de ámbito académico que afecte aos estudos da Escola. Ademais, a páxina web do Centro mantense permanentemente actualizada como referencia básica de información, na que se poden consultar horarios de actividades académicas, calendarios de avaliación, programas de asignaturas, horas de tutoría do profesorado, actividades extraordinarias, normativa, etc.

A USC ten un programa de alumnos titores para as titulacións de grao, de forma que alumnos de últimos cursos, despois dunha formación que lles facilita a Universidade, realizan tarefas de orientación aos alumnos que inician os estudos. A figura do alumno titor é a dun estudante “veterano”, que, fundamentalmente, orienta e apoia aos novos estudantes que se incorporan ao centro, estando a disposición destes para facilitarlles a orientación e á súa mellor integración no ámbito universitario.
Así mesmo, nas titorías atenderase ao alumnado para discutir, comentar, aclarar ou resolver cuestións concretas en relación coas súas tarefas dentro da materia (recolleita de información, preparación de probas de avaliación, traballos...).

Información programa alumnos titores:

Programa alumnos titores

Cando se produza a suspensión dun título oficial, a USC garante o adecuado desenvolvemento efectivo das ensinanzas que iniciasen os seus estudantes ata a súa finalización. Para iso, o Consello de Goberno aproba os criterios relacionados, entre outros, con:

• A admisión de matrículas de novo ingreso na titulación.
• A supresión gradual da impartición da docencia.
• Se o título extinguido é substituído por outro similar (modificando a natureza do título), fixa as condicións que faciliten aos/as estudantes a continuidade de estudos no novo título e as equivalencias entre as materias dun e doutro plan.

Poden acceder a estudos de Grao aqueles estudantes que posúan os títulos, diplomas ou estudos seguintes ou otros declarados equivalentes ou homologados a estes:
A.1. Bacharelato do Sistema Educativo Español, Bacharelato Europeo o Bacharelato Internacional.
A.2. Bacharelato procedente de sistemas educativos de Estados membros da Unión Europea ou de otros Estados cos que se teñan subscrito acordos internacionais.
A.3. Técnico Superior de Formación Profesional, Técnico Superior de Artes Plásticas e Diseño ou Técnico Deportivo Superior pertencente ao Sistema Educativo Español.
A.4. Outros estudos que, nun Estado membro da Unión Europea ou noutros Estados cos que se teñan subscrito acordos internacionais en réxime de reciprocidade, acrediten os requisitos académicos esixidos en ditos Estados para acceder aos seus estudos universitarios.
A.5. Títulos universitarios oficiais de Diplomado, Arquitecto Técnico, Enxeñeiro Técnico, Licenciado, Arquitecto, Enxeñeiro, Graduado ou Máster Universitario.
A.6. Estudos universitarios parciais, estranxeiros ou españois.
Tamén poderán acceder a estudios de Grao:
B.1. Persoas maiores de vintecinco anos que superen unha proba de acceso específica.
B.2. Persoas maiores de corenta anos con experiencia laboral ou profesional en relación cunha ensinanza universitaria.
B.3. Persoas maiores de corenta e cinco anos que superen unha proba de acceso específica.
Do mesmo xeito, poderán acceder a estudos de Grao:
C.1. Persoas que estiveran en condicións de acceder á universidade segundo ordenacións do Sistema Educativo Español anteriores á Lei Orgánica 8/2013, de 9 de decembro.

O centro conta con 18 aulas de uso xeral, 6 salas de seminario e 6 aulas de informática para docencia. Ademais dispón de 18 laboratorios e 8 naves taller, 2 aulas de expresión gráfica e 1 seminario de topografía. Cabe destacar a existencia dunha finca de prácticas adscrita ao centro para o uso das titulacións ligadas á rama agraria e forestal.

Entre os espazos habilitados para o alumnado, conta cunha aula de informática de acceso libre, existindo conexión sen fíos dende calquera punto do centro.

O servizo de Biblioteca do Campus universitario de Lugo atópase centralizado nun único edificio denominado Biblioteca Intercentros situado ao lado do centro onde os alumnos dispoñen de máis de 1600 postos de consulta repartidos en 9 salas, incluíndo unha sala de traballo en grupo.

O título de Grao en Enxeñaría Agrícola e Agroalimentaria que se propón é a adaptación ao Espazo Europeo de Educación Superior da titulación de Enxeñaría Técnica Agrícola atendendo ás normas vixentes a nivel nacional, autonómico e da propia Universidade de Santiago de Compostela. Ademais na súa formulación atendéronse os requerimientos da Orde CIN/323/2009, de 9 de febreiro, pola que se estabelecen os requisitos para a verificación dos títulos universitarios oficiais que habiliten para o exercicio da profesión de Enxeñeiro Técnico Agrícola, o que permitirá aos futuros titulados o exercicio desta profesión regulada.

Que os estudantes demostrasen posuír e comprender coñecementos nunha área de estudo que parte da base da educación secundaria xeral e normalmente seencontra a un nivel que, ben que se apoia en libros de texto avanzados, inclúe tamén algúns aspectos que implican coñecementos procedentes da vangarda do seu campo de estudo;

Que os estudantes saiban aplicar os seus coñecementos ao seu traballo ou vocación dunha forma profesional e posúan as competencias que normalmente sedemostran por medio da elaboración e defensa de argumentos e a resolución de problemas dentro da súa área de estudo;

Que os estudantes teñan a capacidade de reunir e interpretar datos relevantes (normalmente dentro da súa área de estudo) para emitiren xuízos que inclúan unha reflexión sobre temas relevantes de índole social, científica ou ética;

Que os estudantes poidan transmitir información, ideas, problemas e solucións a un público tanto especializado como non especializado;

Que os estudantes desenvolvesen aquelas habilidades de aprendizaxe necesarias para emprender estudos posteriores cun alto grao de autonomía.

- Coñecemento en materias básicas, científicas e tecnolóxicas que permitan unha aprendizaxe continua, así como unha capacidade de adaptación a novas situacións ou contornos cambiantes.
- Capacidade de resolución de problemas con creatividade, iniciativa, metodoloxía e razoamento crítico.
- Capacidade de liderado, comunicación e transmisión de coñecementos, habilidades e destrezas nos ámbitos sociais de actuación.
- Capacidade para a procura e utilización da normativa e regulamentación relativa ao seu ámbito de actuación.
- Capacidade para desenvolver as súas actividades, asumindo un compromiso social, ético e ambiental en sintonía coa realidade do contorno humano e natural.
- Capacidade para o traballo en equipos multidisciplinares e multiculturais.

- Capacidade para a redacción e sinatura de estudos de desenvolvemento rural, de impacto ambiental e de xestión de residuos das industrias agroalimentarias, explotacións agrícolas e gandeiras, e espazos relacionados coa xardinaría e o paisaxismo.
- Capacidade para dirixir a execución de das obras obxecto dos proxectos relativos a industrias agroalimentarias, explotacións agrarias e espazos verdes e as suas edificacións, infraestruturas e instalacións, a prevención de riscos asociados a esa execución e a dirección de equipos multidisciplinares e xestión de recursos humanos, de conformidade con criterios deontolóxicos.
- Capacidade para a redacción e sinatura de medicións, segregacións, parcelacións, valoracións e taxacións dentro do medio rural, a técnica propia da industria agroalimentaria e os espazos relacionados coa xardinaría e o paisaxismo, teñan ou non carácter de informes periciais para órganos xudiciais ou administrativos, e con independencia do uso ao que estea destinado o ben móbel ou inmóbel obxecto das mesmas.
- Capacidade para a dirección e xestión de toda clase de industrias agroalimentarias, explotacións agrícolas e gandeiras, espazos verdes urbanos e/ou rurais, e áreas deportivas públicas ou privadas, con coñecemento das novas tecnoloxías, os procesos de calidade, trazabilidade e certificación e as técnicas de marketing e comercialización de produtos alimentarios e plantas cultivadas.
- Capacidade para a preparación previa, concepción, redacción e sinatura de proxectos que teñan por obxecto a construción, reforma, reparación, conservación, demolición, fabricación, instalación, montaxe ou explotación de bens móbeis ou inmóbeis que pola súa natureza e características queden comprendidos na técnica propia da produción agrícola e gandeira (instalacións ou edificacións, explotacións, infraestruturas e vías rurais), a industria agroalimentaria (industrias extractivas, fermentativas, lácteas, conserveiras, hortofrutícolas, cárnicas, pesqueiras, de salgaduras e, en xeral, calquera outra dedicada á elaboración e/ou transformación, conservación, manipulación e distribución de produtos alimentarios) e a xardinaría e o paisaxismo (espazos verdes urbanos e/ou rurais parques, xardíns, viveiros, arborado urbano, etc., instalacións deportivas públicas ou privadas e contornos sometidos a recuperación paisaxística).
- Coñecemento adecuado dos problemas físicos, as tecnoloxías, maquinaria e sistemas de fornecemento hídrico e enerxético, os límites impostos por factores presupostarios e normativa construtiva, e as relacións entre as instalacións ou edificacións e explotacións agrarias, as industrias agroalimentarias e os espazos relacionados coa xardinaría e o paisaxismo co seu contorno social e ambiental, así como a necesidade de relacionar aqueles e ese contorno coas necesidades humanas e de preservación do medio ambiente.
- Capacidade para coñecer, comprender e utilizar os principios da enxeñaría e tecnoloxía dos alimentos: engeniería e operacións básicas de alimentos. Tecnoloxía de alimentos. Procesos nas industrias agroalimentarias. Modelización e optimización. Xestión da calidade e da seguridade alimentaria. Análise de alimentos. Trazabilidade
- Capacidade para coñecer, comprender e utilizar os principios da enxeñaría das industrias agroalimentarias: Equipos e maquinarias auxiliares da industria agroalimentaria. Automatización e control de procesos. Enxeñaría das obras e instalacións. Construcións agroindustriais. Xestión e aproveitamento de residuos.

- Capacidade para o razoamento e a argumentación
- Capacidade de análise e síntese.
- Capacidade de traballo individual, con actitude autocrítica.
- Capacidade para traballar en grupo e abranguer situacións problemáticas de forma colectiva.
- Capacidade para obter información adecuada, diversa e actualizada
- Capacidade para elaborar e presentar un texto organizado e comprensíbel.
- Capacidade para realizar un relatorio en público de forma clara, concisa e coherente.
- Compromiso de veracidade da información que ofrece aos demais.
- Habilidade no manexo de tecnoloxías da información e da comunicación (TIC).
- Utilización de información bibliográfica e de Internet.
- Utilización de información en lingua estranxeira.
- Capacidade para resolver problemas mediante a aplicación integrada dos seus coñecementos.

Mobilidade

As accións de mobilidade dos/as estudantes pretenden mellorar a calidade da educación superior e reforzar a súa dimensión, tanto nacional como internacional, fomentando a cooperación entre as universidades, potenciando os intercambios e mellorando a transparencia e o recoñecemento académico de diferentes estudos e cualificacións. Neste sentido, considéranse unha peza importante para a consecución dos obxectivos propostos no título, tanto no que se refire ás competencias xerais dos futuros egresados como ás competencias transversais a adquirir coa titulación.

A súa planificación e xestión desenvólvese a través da Vicerreitoría de Relacións Exteriores e Internacionalización e do Servizo de Relacións Exteriores da Universidade, en coordinación coa Escola Politécnica Superior a través da “Unidade de apoio á xestión de centros e departamentos” (UAGCD) e do subdirector/a responsable de programas de intercambio.

A Escola, ademais dos responsables citados arriba, conta coa colaboración de varios profesores/as que actúan como coordinadores académicos, e cuxa función é titorizar e asistir nas súas decisións académicas aos estudantes propios e de acolleita.

A mobilidade dos estudantes realízase no segundo ano de estudos da titulación, en períodos semestrais ou anuais. A selección dos candidatos lévase a cabo, para cada convocatoria ou programa, por unha Comisión de Selección, composta polo director/a, o subdirector/a responsable de programas de intercambio, o/a responsable da UAGCD e os/as coordinadores académicos, de acordo con criterios de baremación, previamente establecidos, que teñen en conta o expediente académico, unha memoria e, no seu caso, as competencias en idiomas que esixe a Universidade de destino.

A Universidade, a través do Servizo de Relacións Exteriores, mantén un sistema de información permanente a través da web que se complementa con campañas e accións informativas específicas de promoción das convocatorias.

Ademais, conta con recursos de apoio para os estudantes de acolleita, tales como a reserva de prazas nas Residencias Universitarias, ou o Programa de Acompañamento de Estudantes Estranxeiros (PAE), a través do cal voluntarios/as da USC realizan tarefas de acompañamento dirixidas á integración na cidade e na Universidade dos estudantes de acolleita.

En canto aos/as estudantes de acolleita, organízase unha sesión de recepción, ao comezo de cada semestre, na que se lles informa e orienta sobre a Escola e os estudos, á vez que se lles pon en contacto cos coordinadores académicos, que actuarán como titores, e o persoal do Centro implicado na súa atención.

A mobilidade dos/as estudantes está regulada a través do “Regulamento de intercambios interuniversitarios”. A través da Oficina de Relacións Exteriores xestiónanse programas de intercambio tanto nacionais (SICUE), como europeos (ERASMUS) e extracomunitarios (intercambios con países de América Latina ou países de fala inglesa):

Portal Internacional

Prácticas

Nesta titulación de Grao as prácticas externas contémplanse como optativas, polo que é necesario garantir unha oferta anual de prazas para prácticas externas que cubra a demanda dos estudantes do Grao. As prácticas consistirán na realización, por parte do alumno, de prácticas nunha empresa ou organismo durante 150 h máis a elaboración do informe correspondente, a efectos de obtención de 6 créditos equivalentes (1 crédito ECTS = 25 horas de prácticas).

A oferta de prácticas no Grao sustentarase no actual Programa de Prácticas Externas que xestiona a Escola Politécnica Superior cuxa coordinación recae na Subdirección de Prácticas do centro. As prácticas realizaranse a tempo completo preferiblemente nun período non lectivo de aproximadamente 4 semanas de duración, que poderán situarse tanto no primeiro como no segundo semestre. Cando as características do traballo así o requiran, poderanse establecer períodos e xornadas diferentes de realización (tempo parcial, días alternos, etc.), garantindo en todo caso as 150 horas de dedicación dos estudantes.

A organización, xestión e seguimento das prácticas externas correrá a cargo da Subdirección de Prácticas e Orientación Laboral do centro, que se encargará da asignación dos centros de prácticas e do seu seguimento. Ademais, propoñerá á Comisión do Título a asignación ao alumno dun titor académico entre o Persoal Docente e Investigador do Centro, que fará un seguimento ao traballo realizado polo alumno e velará pola calidade da estancia realizada, e un titor externo na empresa, encargado de garantir as condicións apropiadas para a realización da práctica.

A Comisión do Título elaborará unha memoria anual recollendo a información relevante de centros asignados, satisfacción dos estudantes, valoración dos titores, etc.

Exercicio orixinal a realizar individualmente e presentar e defender ante un tribunal universitario, consistente nun proxecto no ámbito das tecnoloxías específicas da Enxeñaría Agrícola de natureza profesional no que se sinteticen e integren as competencias adquiridas nos ensinos.

A avaliación realizarase a partir dos seguintes criterios:

- Seguimiento por parte da comisión de título, do coordinador e do titor do traballo fin de grao
- Avaliación do traballo por parte dun tribunal universitario.

Os contidos do traballo fin de grao (TFG) estarán dentro do ámbito profesional da Enxeñaría Técnica Agrícola. Para determinar a procedencia dunha temática a desenvolver como TFG, o estudante deberá presentar unha proposta seguindo un formulario normalizado ante o coordinador de TFG da titulación. Unha vez obtida a aprobación da proposta, o TFG poderá ser elaborado e presentado para a súa defensa.

O deseño do título permite que con 240 ECTS cursados se poidan obter ata dúas mencións diferentes. Por cada mención cursada que o estudante desexe que lle figure no título oficial, deberá de presentarse un Traballo Fin de Grao no ámbito das tecnoloxías específicas correspondentes.

Recoñecemento de créditos:

  • Poderanse recoñecer ata un máximo de 36 créditos por experiencia profesional e por estudos non oficiais (títulos propios, cursos de especialización, etc).
  • Poderase solicitar o recoñecemento daquelas materias superadas en titulacións oficiais.
Profesorado
Esperanza Alvarez Rodriguez
Rafaela Maria Amaro Gonzalez
Carlos Amiama Ares
Enrique Rafael Arbones Maciñeira
Martin Barrasa Rioja
Nieves Barros Pena
M Carmen Bouza Fernandez
Javier Bueno Lema
Cristina Cabaleiro Sobrino
Matias Carnero Lopez
Gerardo Casal Urcera
Adrian Casanova Chiclana
Patricia Cazón Díaz
Raquel Cela Dablanca
Angel Cobos Garcia
Jose Luis Correa Pombo
Ana Couso Viana
Jorge Dafonte Dafonte
Mª Belén Díaz Hernández
Olga Diaz Rubio
Emilio Rafael Diaz Varela
Ramon Alberto Diaz Varela
Maximo Antonio Dugo Paton
Maria Dolores Fernandez Rodriguez
María Elena Fernández Rodríguez
Maria Josefa Fernandez Sanjurjo
Julián Jesús García Berrios
Ignacio Garcia Gonzalez
Vanesa Garcia Menendez
Joaquin Gimenez De Azcarate Cornide
Julio Gomez Fernandez
Miguel Angel Gonzalez Garcia
María Del Pilar González Hernández
Xesus Pablo Gonzalez Vazquez
Antonio Iglesias Becerra
Maria Isabel Iglesias Diaz
Santiago Lamosa Quinteiro
Maria Josefa Lombardero Diaz
Adolfo López Fabal
Francisco Javier Lopez Gonzalez
Maria Dolores Lopez Pedrouso
Maria Jose Lopez Villar
Jose Manuel Magide Ameijide
Marcelino Maneiro Maneiro
Ramón Ángel Mariño Allegue
Maria Teresa Martin Sanchez
Manuel Mendez Lodos
Agustín Merino García
Alicia Del Carmen Mondragon Portocarrero
Antonio Moreno Robles
María Rosa Mosquera Losada
Maria De Las Nieves Muñoz Ferreiro
Xan Xosé Neira Seijo
Avelino Nuñez Delgado
Cristina Nuñez Gonzalez
Juan Manuel Ortigueira Amor
Juan Pedro Ortiz Sanz
Xose Lois Otero Perez
Jose Manuel Pereira Gonzalez
Santiago Pereira Lorenzo
Mª Do Mar Pérez Fra
Angel Piñeiro Guillen
Consuelo Pita Calvo
Marta Prado Rodriguez
Benjamin Jesus Rey Sanjurjo
Maria Teresa Rodriguez Lopez
Jaime Rodriguez Pereña
Manuel Ramiro Rodriguez Rodriguez
Laura Rodriguez Silva
Benigno Ruiz Nogueiras
Antonio Souto Prieto
Pablo Souza Alonso
Manuel Luis Torres Labandeira
Bernardo Valdes Paços
María Dolores Vázquez Castro
Iban Vazquez Gonzalez
Miguel Ernesto Vazquez Mendez
Diego Vazquez Miramontes
Rosa Ana Vázquez Ruiz De Ocenda
Pedro Vazquez Verdes
María José Vázquez Vila
Javier Veloso Freire

Indicador

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

2023-2024

Oferta

IN01
Prazas ofertadas

Número de prazas ofertadas para cada curso académico.

Info da escala: Número enteiro

45,0

45,0

45,0

45,0

45,0

45,0

Matrícula

IN02
Matrícula

Número de estudantes matriculados nun curso académico sen contabilizar aos estudantes de programas de mobilidade incoming.

Info da escala: Número enteiro

154,0

139,0

147,0

138,0

147,0

158,0

IN03
Matrícula de acceso

Número de estudantes que se matriculan nun plan de estudos por primeira vez. Inclúe ao alumnado que traslada o seu expediente, que accede por validación parcial de estudos estranxeiros ou que se adapta desde plans en extinción.

Info da escala: Número enteiro

26,0

22,0

43,0

25,0

38,0

34,0

IN04
Matrícula de novo ingreso por preinscrición

Número de estudantes que se matriculan no primeiro curso dun plan de estudos por primeira vez, é dicir, sen contar aos estudantes que acceden a través de validación parcial de estudos estranxeiros, traslados ou adaptacións desde plans en extinción.

Info da escala: Número enteiro

22,0

16,0

40,0

22,0

37,0

34,0

IN05
Variación da matrícula de novo ingreso por preinscrición

Taxa de variación relativa da matrícula de novo ingreso por preinscrición.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

-21,43

-27,27

150,0

-45,0

-

-

Perfil de entrada

IN06
Nota media de acceso por preinscrición

Nota media de acceso por preinscrición dos estudantes que inician estudos. Determina o perfil de entrada.

Info da escala: Número racional con dous decimais. O rango vai desde 0 ata o valor máximo que se pode obter en cada curso académico para a preinscrición (algúns valores históricos foron 10,00 puntos, 12,00 puntos ou 14,00 puntos).

-

6,7303

7,835

7,7688

8,4265

8,6708

IN08
Porcentaxe de estudantes estranxeiros sobre matriculados

Porcentaxe de estudantes estranxeiros sobre estudantes matriculados, sen contabilizar aos estudantes matriculados en programas de mobilidade incoming.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

-

1,44

1,36

2,9

2,04

5,06

IN09
Porcentaxe de estudantes nacionais de fóra de Galicia sobre matriculados

Porcentaxe de estudantes nacionais de fóra de Galicia sobre estudantes matriculados, sen contabilizar aos estudantes matriculados en programas de mobilidade incoming.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

8,44

7,19

4,08

6,52

6,12

5,06

Adecuación á demanda

IN10
Relación de estudantes preinscritos en 1ª opción matriculados por 1ª vez sobre as prazas ofertadas

Número de estudantes preinscritos en primeira opción matriculados por primeira vez dividido entre as prazas ofertadas.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

-

31,11

71,11

37,78

51,11

46,67

IN12
Taxa de ocupación

Número de estudantes de novo ingreso por preinscrición dividido entre as prazas ofertadas.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

-

35,56

88,89

48,89

82,22

75,56

Indicador

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

2023-2024

Mobilidade allea

IN18
Porcentaxe de estudantes recibidos pola USC de programas de mobilidade sobre o total de matriculados

Número de estudantes recibidos na USC nesa titulación procedentes doutras universidades (programas de mobilidade) dividido entre o número de estudantes matriculados no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

5,04

2,72

1,45

4,08

0,0

Indicador

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

2023-2024

IN22
Porcentaxe de estudantes egresados nun curso académico que ao longo dos seus estudos realizou as prácticas en empresas e institu

Relación porcentual entre os egresados dun título nun curso académico que ao longo dos seus estudos realizaron prácticas en empresas e institucións, sobre o total de estudantes egresados nese título e nese mesmo curso académico.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

28,0

25,0

31,82

41,67

46,15

42,86

Indicador

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

2023-2024

Abandono

IN40
Taxa de abandono durante o primeiro curso

Relación porcentual entre os estudantes dunha cohorte de ingreso matriculados no título no curso académico X, que non se matricularon nos cursos X+1 e X+2, e o número total de estudantes desa cohorte de entrada que accederon no curso académico X.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

0,0

30,43

20,0

16,67

10,34

28,57

IN41
Taxa de abandono

Relación porcentual entre os estudantes dunha cohorte de novo ingreso que deberon obter o título no ano académico anterior e que non se matricularon nin nese curso académico nin no anterior.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

0,0

0,0

0,0

34,78

30,0

16,67

Avaliación

IN36
Taxa de avaliación

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios aos que se presentaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios matriculados.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

77,41

82,99

81,95

75,93

82,21

81,82

Duración media dos estudos

IN38
Duración media dos estudos

Duración media (en anos) na que os estudantes tardan en superar os créditos correspondentes ao plan de estudos.

Info da escala: Número racional con dous decimais

4,6

5,0

5,3333

5,2

6,0

5,375

Eficiencia dos titulados

IN53
Taxa de eficiencia (rendemento dos egresados)

Relación porcentual entre o número total de créditos que superou un estudante ao longo da titulación na que egresou e o número total de créditos nos que se matriculou.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

90,11

80,93

78,89

85,0

69,56

76,51

Estudantes por grupo

IN32
Media de alumnos por grupo de docencia interactiva

Relación entre o número de alumnos matriculados e o número de grupos de docencia interactiva.

Info da escala: Número racional con dous decimais

14,7018

13,2222

15,4634

17,9912

19,0463

19,1339

IN55
Media de alumnos matriculados en materias obrigatorias e de formación básica por grupo de teoría (expositivas)

Relación entre o número de alumnos matriculados en materias obrigatorias materias de formación básica e o número de grupos de teoría desas materias.

Info da escala: Número racional con dous decimais

43,5357

39,7037

44,6296

53,4

53,68

58,2

IN56
Media de alumnos matriculados en materias optativas por grupo de teoría (expositivas)

Relación entre o número de alumnos matriculados en materias optativas e o número de grupos de teoría desas materias.

Info da escala: Número racional con dous decimais

9,7826

9,9149

11,8367

11,5652

11,186

9,4667

Éxito

IN35
Taxa de éxito

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios que superaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios aos que se presentaron.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

80,53

82,13

71,07

70,73

70,71

78,06

IN50
Taxa de éxito dos egresados

Relación porcentual entre o número total de créditos que superou un estudante ao longo da titulación na que foi egresado e o número total de créditos aos que se presentou

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

90,11

80,93

85,63

89,47

78,46

82,97

Graduación

IN37
Taxa de graduación

Relación porcentual entre os estudantes que finalizaron os estudos no tempo previsto no plan de estudos ou nun ano académico máis e a súa cohorte de ingreso.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

48,0

37,5

30,43

30,43

40,0

16,67

IN51
Taxa de idoneidade na graduación

Relación porcentual entre os estudantes que finalizaron os estudos no tempo previsto no plan de estudos ou antes e a súa cohorte de ingreso.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

24,0

16,67

8,7

10,0

0,0

13,79

Rendemento

IN34
Taxa de rendemento

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios que superaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios en que se matricularon.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

62,34

68,16

58,24

53,71

58,13

63,87

Satisfacción

IN15
Satisfacción dos estudantes saíntes cos programas de mobilidade

Valoración media da enquisa de satisfacción dos estudantes saíntes cos programas de mobilidade.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

-

-

4,51

-

-

-

IN19
Satisfacción dos estudantes coas prácticas externas

Valoración media da enquisa de satisfacción dos estudantes coas prácticas externas.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,4815

-

-

-

4,75

-

IN20
Satisfacción dos titores profesionais coas prácticas externas

Valoración media da enquisa de satisfacción dos titores profesionais coas prácticas externas.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

-

-

-

4,0

4,81

-

IN23
Satisfacción dos egresados coa información pública dispoñible

Valoración media da enquisa de satisfacción dos egresados coa información pública dispoñible.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

3,1111

-

-

-

-

-

IN33
Grao de satisfacción dos egresados cos servizos

Valoración media das preguntas relativas á satisfacción cos servizos da enquisa de egresados.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,1667

-

-

-

-

-

IN42
Grao de satisfacción xeral dos egresados coa titulación

Valoración media das preguntas relativas á satisfacción coa titulación da enquisa de egresados.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

-

-

3,39

3,32

3,58

-

IN46
Satisfacción do alumnado coa docencia recibida

Valoración media da enquisa de satisfacción do alumnado coa docencia recibida.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

3,89

3,96

4,18

3,92

2,77

4,07

IN47
Satisfacción do profesorado coa docencia impartida

Valoración media da enquisa de satisfacción do profesorado coa docencia impartida.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,2943

4,076

4,0658

4,2275

4,2249

4,2484

IN48
Taxa de resposta na enquisa de satisfacción do alumnado coa docencia recibida

Porcentaxe de resposta na enquisa de satisfacción por parte do alumnado.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

30,5556

34,4262

26,5152

7,0866

6,1224

18,543

Indicador

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

2023-2024

IN24
Porcentaxe de Persoal Docente e Investigador (PDI) con sexenios

Relación porcentual entre o PDI con sexenios e o PDI total con docencia no título e que pode ter sexenios

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

77,65

78,21

80,25

81,58

81,82

80,0

IN25
Porcentaxe de PDI doutor sobre o PDI total

Relación porcentual entre o PDI doutor e o PDI total con docencia no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

84,78

87,95

88,37

91,14

88,89

90,14

IN26
Porcentaxe de PDI funcionario sobre o PDI total

Relación porcentual entre o PDI funcionario e o PDI total con docencia no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

71,74

72,29

74,42

79,75

76,39

77,46

Os contidos desta páxina actualizáronse o 03.07.2023.