Ir o contido principal

O Campus Terra da USC amplía a formación de asesores agrarios de Galicia cunha estadía na rexión alemá de Münster

Delegación de asesores rurais galegos participantes na acción formativa desenvolvida en Alemaña
Delegación de asesores rurais galegos participantes na acción formativa desenvolvida en Alemaña
Uns 20 profesionais formados no Campus Terra participaron en talleres da conferencia de asesores rurais europeos e visitan explotacións, granxas e empresas de Renania

O Campus Terra da USC amplía a formación de asesores agrarios de Galicia previamente formados a través dos distintos seminarios celebrados na sede universitaria luguesa cunha estadía de intercambio na rexión alemá de Münster, onde, acompañados de profesores e profesionais técnicos da sede universitaria luguesa, tiveron a ocasión de participar en diversos talleres da conferencia de asesores rurais europeos, ademais de visitar explotacións, granxas e empresas de comercialización de produtos ecolóxicos do estado alemán de Renania-Westfalia.

Os profesores do Campus Terra da USC na Escola Politécnica Superior Florentino Díaz, Enrique Arbones, Martín Barrasa, xunto con Elena López Colmenero, da Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias (Aplta) da USC, ocupáronse da organización e coordinación desta acción formativa internacional, a través da que 20 asesores rurais galegos pertencentes a entidades públicas e privadas de asesoramento rural, asociacións agrarias e cooperativas realizaron unha estadía profesional e de aprendizaxe durante catro días en Alemaña. Este programa de carácter internacional está financiado nun 75% con fondos Feder do período 2014-2020 e recibe tamén achegas da Consellería de Medio Rural e do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación e Medio Ambiente.

Na súa estadía en Alemania, a delegación galega tivo a ocasión de participar na conferencia anual dos asesores rurais europeos (IALB-Taugung), que se desenvolveu baixo o título ‘A agricultura e o asesoramento en transición. Novos camiños entre os mercados globais e as demandas rexionais’. Este foro monográfico, desenvolvido na localidade de Münster, permitiu aos asesores rurais procedentes de Galicia participar en diversos talleres, ademais de visitar explotacións e compartir coñecementos e experiencias de utilidade para completar o programa de formación Cecra, que lles permitirá a obtención do Certificado de Asesores Rurais Europeos.

A delegación galega tamén aproveitou esta acción formativa para coñecer no estado de Renania-Westfalia un sector agrario moi especializado, capaz de operar con éxito tanto en mercados rexionais como globais en gandería, labranza e horticultura, tanto con explotacións convencionais como con produción ecolóxica.

A participación en obradoiros de traballo nos que se abordaron as perspectivas do sector agrario en relación co medio ambiente, nomeadamente coa protección da calidade das augas, e tamén coa adaptación aos cambios da política agraria común, foi outro dos cometidos da delegación galega. Outra das accións incluídas neste programa formativo internacional foron as visitas a diversas explotacións, granxas e pemes, onde os asesores rurais galegos, acompañados de técnicos da Cámara de Agricultura de Renania- Westfalia, puideron coñecer as particularidades e determinar os efectos e a influencia do asesoramento agrario sobre o desenvolvemento e a evolución das citadas explotacións.

Traballo de intercambio en entidades públicas de asesoramento

Os asesores rurais galegos aproveitaron tamén varias xornadas para integrarse en catro entidades diferentes de asesoramento rural pertencentes á Cámara de Agricultura de Renania-Westfalia. O cometido dos técnicos galegos nesta actividade centrouse en coñecer os métodos de traballo, temas de asesoramento, medios e recursos empregados polos asesores rurais locais.

O traballo de asesoramento no ámbito da comercialización dos produtos agrarios completouse con visitas a feiras e mercados locais de proximidade, nos que agricultores e gandeiros ofrecen alimentos de calidade diferenciada directamente ao consumidor final, que, nalgúns casos, é el mesmo quen se ocupa da recolección dos produtos.

Os contidos desta páxina actualizáronse o 27.06.2017.