Créditos ECTS Créditos ECTS: 3
Horas ECTS Criterios/Memorias Horas de Titorías: 3 Clase Expositiva: 9 Clase Interactiva: 12 Total: 24
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Máster RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Enxeñaría Agroforestal
Áreas: Enxeñaría Agroforestal
Centro Escola Politécnica Superior de Enxeñaría
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Con docencia
Matrícula: Matriculable
Proporcionar ao alumno coñecementos sobre os procesos, sistemas produtivos e equipos das industrias vinícolas.
Sistemas de proceso dos principais tipos de vinificación. Operacións de proceso e función na industria enolóxica. Maquinaria e equipos: materiais, accionamento, rendemento, ubicación, acoplamento. Elección de métodos, equipos e dimensionado. Hixiene e desinfección na industria enolóxica.
Estes contidos serán desenvolvidos de acordo no seguinte temario:
TEORÍA (24 h)
Sistemas de proceso e equipos de elaboración de viños (3 h)
Transporte da vendimia, operacións mecánicas, dosificación de sulfuroso (3 h)
Vinificación en branco; operacións mecánicas e desfangado (3 h)
Elaboración de viños tintos e claretes (3 h)
Encubado, separación do viño, tratamento do orujo, fermentacións finais (3 h)
Clarificación, tratamentos térmicos, estabilidade química e biolóxica (3 h)
Filtración e embotellado dos viños (3 h)
Crianza e envellecemento (3 h)
Prácticas de laboratorio e seminarios interactivos (22 horas):
Elaborarase un viño tinto e seguiranse os procesos de fermentación alcohólica e maloláctica, empregando as determinacións físicas, químicas e sensoriais empregadas.
BIBLIOGRAFÍA BÁSICA
Aula virtual: notas, vídeos e ligazóns deixadas no Campus Virtual.
- ALEIXANDRE, J. L., MARTÍNEZ, F. Manual de enología. Ed. Universidad Politécnica de Valencia, Valencia (1999).
- ALEIXANDRE, J. L. Vinos y bebidas alcohólicas. Ed. Universidad Politécnica de Valencia, Valencia (1999).
- HIDALGO, J. Tratado de enología (Tomos I y II). 2ª Edición. Ed. Mundi Prensa, Madrid (2011).
- MADRID VICENTE, A. Equipamiento vinícola, equipos e instalaciones en las modernas bodegas, Ed. Antonio Madrid Vicente, Madrid (2020).
- PEYNAUD, E and F.G. SPENCER, A. Knowing and making wine. Ed John Wiley & Sons. New York. 1 ª Ed. (1984)
BIBLIOGRAFÍA COMPLEMENTARIA
- PEYNAUD, E. Enología práctica. Conocimiento y elaboración del vino. Ed. Mundi Prensa, Madrid (1996).
- SÁNCHEZ, M.T. Procesos de elaboración de alimentos y bebidas. Ed. AMV Ediciones, Madrid (2003).
- RIBEREAU-GAYON, P.;DUBOURDIÉU, D.;DONECHE, B, LOUVAND, A. Handbook of Enology. Handbook of Enology, Volume 1: The Microbiology of Wine and Vinifications. Ed. John Wiley & Sons Inc. New York, 2ª Ed. (2005)
- RIBEREAU-GAYON, P.;DUBOURDIÉU, D.;DONECHE, B, LOUVAND, A. Handbook of EnologyHandbook of Enology, Volume 2: The Chemistry of Wine. Ed. John Wiley & Sons Inc. New York, 2ª Ed. (2006)
COMPETENCIAS XERÁIS
Comp01. CG1 - Capacidade para planificar, organizar, dirixir e controlar os sistemas e procesos produtivos desenvolvidos no sector agrario e na industria agroalimentaria, nun marco que garanta a competitividade das empresas sen descoidar a protección e conservación do medio ambiente e a mellora e desenvolvemento sostible das zonas rurais.
Comp02. CG2 - Capacidade para deseñar, planificar e executar obras de infraestrutura, edificios, instalacións e equipamentos necesarios para o desempeño eficiente das actividades produtivas desenvolvidas na empresa agroalimentaria.
Comp04. CG4 - Capacidade para aplicar os coñecementos adquiridos para a solución de problemas plantexados en situacións novas, analizando a información proveniente do entorno e sintetizadora de forma eficiente para facilitar o proceso de toma de decisións en empresas e organizacións profesionais do sector agroalimentario.
COMPETENCIAS ESPECÍFICAS
Comp21. CE14 - Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en sistemas produtivos das industrias agroalimentarias.
Comp22. CE15 - Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en equipos e sistemas destinados á automatización e control de procesos agroalimentarios.
Comp23. CE16 - Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na xestión da calidade e da seguridade alimentaria, análise de alimentos e trazabilidade.
COÑECEMENTOS
Con02. 1.2. - Un profundo coñecemento e comprensión das disciplinas da ingeniería agrónoma, no nivel necesario para adquirir o resto de competencias do título.
Con03. 1.3. - Posesión, con sentido crítico, dos coñecementos de vanguardia da súa especialidade.
DESTREZAS/HABILIDADES
H/D01. 2.1. - Capacidade para analizar produtos, procesos e sistemas de enxeñería novos e complexos nun contexto multidisciplinar máis amplo; Seleccionar e aplicar os métodos analíticos, de cálculo e experimentais establecidos máis axeitados, así como métodos innovadores, e interpretar criticamente os resultados de tales análises.
H/D02. 2.2. - Capacidade para concibir novos produtos, procesos e sistemas.
H/D03. 2.3. - Capacidade para identificar, formular e resolver problemas de enxeñaría incompletamente definidos e/ou conflitivos que permitan solucións válidas diferentes, esixindo a consideración de coñecementos máis aló do propio da disciplina e tendo en conta as implicacións sociais, sanitarias e de seguridade, ambientais, económicas e industriais; Seleccionar e aplicar os métodos de análise, cálculo e experimentación máis axeitados, así como os máis innovadores para a resolución de problemas.
Nota: estas competencias, coñecementos e capaciades adquírense conxuntamente cursando outras materias da titulación.
Haberá docencia expositiva (teórica) e interactiva (práctica e traballo en grupo), así como titorías presenciais.
A docencia expositiva desenvolverase na adega e no laboratorio mentres se realizan as distintas operacións de elaboración, prácticas analíticas e seguimento da evolución do viño, polo que se subsumirá dentro do apartado interactivo.
Todo o que se faga será traballo práctico. Os estudantes case sempre traballarán en grupo, agás algunhas determinacións rutineiras para controlar a fermentación e o desenvolvemento posterior.
TITORÍA
Todas as sesións serán presenciais para orientar o alumnado e abordar calquera dúbida persoal. As individuais serán para tratar cuestións moi concretas.
TEORÍA: (20% da nota). Ao longo do curso realizaranse varios exames teóricos e prácticos, consistentes en probas orais ou escritas con preguntas e problemas breves de resposta múltiple.
PRÁCTICAS: (50% da nota) mediante avaliación dos traballos propostos, tanto individualmente como en grupo.
ASISTENCIA: (30% da nota).
Competencias/coñecementos/habilidades: Comp01. CG1, Comp02. CG2, Comp04. CG4, Comp21. CE14, Comp22. CE15, Comp23. CE16, Con02. 1.2, Con03. 1.3, H/D01. 2.1, H/D02. 2.2, H/D03. 2.3
Nota: estas competencias, coñecementos e habilidades adquírense conxuntamente cursando outras materias da titulación.
CONTINUIDADE DA AVALIACIÓN
A realización de exames parciais de teoría e problemas e a distribución das entregas dos traballos prácticos ao longo do curso, xunto coa valoración da asistencia aseguran unha porcentaxe de avaliación continua superior ao 50%.
Os alumnos que non poidan seguir con éxito a materia por curso deberán presentarse ao exame final da materia. Este exame constará dunha parte teórica e outra de resolución de problemas relacionados coas prácticas. Cada parte puntuará un 50% do total da nota e non se lles computará a nota por asistencia.
DISPENSA DA ASISTENCIA
Aos alumnos que a Comisión de Titulación lles concedeu a dispensa de asistencia segundo o establecido na Normativa de Asistencia a Clases deberán ter en conta que para aprobar a asignatura deberán superar o éxito do exame final da asignatura e non terán que asistir a ningunha actividade docente presencial. Este exame constará dunha parte teórica e unha parte de resolución de problemas, cada parte valerá un 50% e permitirá alcanzar a mesma puntuación que ao resto de alumnos.
CONVOCATORIA EXTRAORDINARIA E ALUMNOS REPETIDORES
Estes criterios manteranse para a convocatoria extraordinaria de xullo e para os alumnos repetidores.
REALIZACIÓN FRAUDULENTA DE EXERCICIOS OU PROBAS
A realización fraudulenta de calquera exercicio ou proba requirida na avaliación dunha materia implicará a cualificación de suspenso na convocatoria correspondente, con independencia do proceso disciplinario que se poida seguir contra o alumno infractor. Considerarase fraudulenta, entre outras, a realización de obras plaxiadas ou obtidas de fontes accesibles ao público sen reelaboración nin reinterpretación, e sen citar os autores das fontes. Para os casos de realización fraudulenta de exercicios ou probas será de aplicación o disposto na “Normativa de avaliación do rendemento académico do alumnado e revisión de cualificacións”.
Traballo presencial:
Docencia expositiva: 9 h.
Docencia interactiva: 12 h
Titorías: 3 h.
Exame: 2 h
Tempo de estudo e traballo persoal: 49 h.
Total: 75 h
Enrique Rafael Arbones Maciñeira
Coordinador/a- Departamento
- Enxeñaría Agroforestal
- Área
- Enxeñaría Agroforestal
- Correo electrónico
- enrique.arbones [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Titular de Universidade
Martes | |||
---|---|---|---|
16:00-17:00 | Grupo /TI-ECTS01 | Castelán | Adega (Aulario 1) |
17:00-18:00 | Grupo /CLE_01 | Castelán | Adega (Aulario 1) |
18:00-19:00 | Grupo /CLIL_01 | Castelán | Adega (Aulario 1) |