Pasar al contenido principal

A nova Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias reforza o compromiso da USC coa innovación agroalimentaria

Visita das autoridades á nova sede da APLTA da USC
Visita das autoridades á nova sede da APLTA da USC
O reitor Juan Viaño chama á colaboración de institucións e industrias na inauguración da planta piloto do sector lácteo mellor dotada de España e de Latinoamérica

A posta en marcha das novas instalacións da Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias da USC, a planta piloto do sector lácteo mellor dotada de España e de Latinoamérica que conta con dotacións e equipamentos tecnolóxicos de vangarda entre os que están practicamente todas as tecnoloxías para a elaboración de produtos lácteos a escala semi-industiral, constitúe un novo impulso a través do que a USC colaborará coas industrias agrarias e alimentarias no desenvolvemento de innovacións tecnolóxicas.

A inauguración das novas instalacións coincide tamén co comezo dunha nova etapa dun centro universitario de I+D+i nado hai preto dun cuarto de século con vocación docente e de servizos, segundo indicou este luns o reitor da USC. Juan Viaño sinalou que esta nova etapa trae un cambio de denominación da estrutura organizativa da primitiva Aula de Produtos Lácteos. A denominación de Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias denota a pretensión da USC por ampliar as liñas de traballo deste centro, alén do sector lácteo, a outros ámbitos do sector agroalimentairo, a fin de facer así máis competitivas ás empresas e tamén aos sectores produtivos relacionados, en aras de favorecer o progreso social e económico do país, explicou Viaño. A USC asume a Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias como un proxecto singular que vai gozar dun decidido apoio institucional para facer desta plataforma tecnolóxica un dos faros que iluminen o futuro do Campus Terra, sinalou Viaño. O reitor da USC engadiu que o proxecto de especialización para campus de Lugo denominado Campus Terra e desenvolvido en colaboración coa Consellería de Educación e Ordenación Universitaria da Xunta de Galicia, aspira a facer de Lugo un referente do coñecemento do sector agroalimentario. A conselleira de Medio Rural e do Mar, Rosa Quintana, salientou no acto de inauguración das novas instalacións universitarias que a “Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias da USC está chamada a ser un eslabón importante no futuro do sector lácteo galego, tanto no desenvolvemento de novos produtos que satisfagan a demanda da sociedade como para o abastecemento de lácteos e derivados no mercado nacional e a conquista de novos mercados con alta demanda de produtos lácteos, como o son China, Asia e o Magreb”. A desaparición do sistema de cotas de produción no ámbito europeo abre novas oportunidades para o sector lácteo, un contexto diferente no que a APLTA está chamada a ser unha peza clave, sinalou Quintana, para logo precisar que Galicia lidera a produción de leite en España, onde se consumen nove millóns de toneladas de leite e derivados, mentres só se producen seis. Estes datos indican que hai marxe para poder traballar e tamén temos potencial tecnolóxico para facelo, dixo. Nesta mesma liña de colaboración coa APLTA, a subdirectora Xeral de Control e de Laboratorios Alimentarios do Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, Cristina Clemente Martínez, trasladou os seus parabéns á USC pola posta en marcha destas instalacións de vangarda. Clemente Martínez destacou tamén a proximidades da sede da APLTA coa do Centro Tecnolóxico Agroalimentario (Cetal) como un feito que posibilitará “optimizar sinerxias e coñecementos no marco do clima de colaboración que se está a dar”. A subdirectora Xeral de Control e de Laboratorios Alimentarios do Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente manifestou nese senso o seu desexo de que frutifique o proxecto dun estudo de calidade do leite en consumo, promovido polo Cetal e en cuxo desenvolvemento tería un cometido importante a Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias da USC. A apertura das novas instalacións da APLTA da USC, cuxa superficie triplica as existente no anterior emprazamento, coincide cunha reforma da estrutura organizativa do centro e coa ampliación das potenciais liñas de traballo, segundo indicou o director da Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Agroalimentarias. Enrique Arbones, que sucede no cargo a Juan Méndez Dónega, sinalou docencia, investigación, desenvolvemento de novos produtos, asistencia a empresas e institucións e formación como campos de traballo da APLTA. Acto concurrido O acto de inauguración das novas instalacións da Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias da USC congregou no polígono lugués de Sanfiz, onde ten a sede este centro universitario, un nutrido grupo de representantes políticos, entre os que estaban o alcalde en funcións do Concello de Lugo, José López Orzoco, a vicepresenta en funcións da Deputación de Lugo, Lara Méndez, e, entre outros o Subdelegado do Goberno en Lugo, Ramón Carballo. A comunidade universitaria tamén estivo amplamente representada neste acto, presidido polo reitor da USC e ao que tamén asistiron os vicerreitores de Coordinación e Desenvolvemento Científico e Tecnolóxico do campus de Lugo, Javier Bueno e Andrés Barreiro, respectivamente, así como a vicerreitora de Investigación e Innovación da USC, Isabel Rodríguez Moldes. O ex reitor da USC Juan Casares tamén asistiu a esta celebración inaugural, na que tamén se deron cita os directores e decanos dos centros universitarios lugueses, así como unha ampla representación de docentes e investigadores do campus, ademais de representantes de diversas industrias do sector agroalimentario. Viaño descubre unha placa na entrada da nova sede da APLTA da UCS

Los contenidos de esta página se actualizaron el 01.06.2015.