Ir o contido principal

Máster Universitario en Enxeñaría Agronómica

  • En extinción
Modalidade
Presencial
Rama de coñecemento
Enxeñaría e Arquitectura
Centro(s)
Escola Politécnica Superior de Enxeñaría
Rúa Benigno Ledo, 27002
Lugo
982823008 (Conserxaría)
982823011 (Dirección)
eps.secretaria.direccion [at] usc.gal
Campus
Lugo
Coordinador/a
Santiago Pereira Lorenzo
Contacto
santiago.pereira.lorenzo [at] usc.es

O seu obxectivo é capacitar técnicos superiores para planificar, proxectar, organizar, controlar e dirixir os sistemas e procesos produtivos desenvolvidos no sector agroalimentario, fornecéndolles de competencias para exercer a profesión regulada de Enxeñeiro Agrónomo e manexar os recursos naturais renovábeis de forma racional.

Duración: 2 anos académicos
Código RUCT: 4314243
Número de ECTS: 90
Número prazas: 25

Decano/a ou director/a do centro:
ROSA ROMERO FRANCO
rosa.romero [at] usc.es

Coordinador-a do título:
Santiago Pereira Lorenzo
santiago.pereira.lorenzo [at] usc.es

Linguas de uso:
Castelán, Galego

Universidade coordinadora:
Universidade de Santiago de Compostela

Universidade(s) participante(s):
Universidade de Santiago de Compostela

Data da autorización de implantación do título pola Xunta de Galicia:
Orde do 05/12/2013 (DOG do 20/12/2013)

Data de publicación no BOE:
04/04/2014

Data da última acreditación:
11/07/2017

O obxectivo xeral do Máster en Enxeñaría Agronómica é a formación de técnicos superiores capacitados para planificar, proxectar, organizar, controlar e dirixir os sistemas e procesos produtivos desenvolvidos no sector agroalimentario, incluíndo as infraestruturas e instalacións necesarias para o desempeño eficiente das devanditas actividades produtivas, todo iso nun marco de protección e conservación do medio ambiente e de desenvolvemento e mellora do medio rural.

O alumnado, a través dos seus coñecementos científicos e tecnolóxicos e a súa habilidade creadora, será capaz de deseñar sistemas de aproveitamento económico dos recursos da natureza para obter e transformar alimentos, fibras para tecidos e outros vexetais ou animais útiles para o home. O alumnado capacitarase para o exercicio da profesión regulada de Enxeñeiro Agrónomo e para manexar os recursos naturais renovables de forma racional.

Obrigatorias: 60
Optativas: 18
Prácticas externas 10
Traballo fin de máster: 12
Total: 100

O Máster en Enxeñaría Agronómica oferece as seguintes especialidades:

-Agroenxeñaría
-Enxeñaría da produción de leite
-Vitivinicultura

Para obter a especialidade o estudante deberá cursar as 6 asignaturas optativas de 3 ECTS cada unha (18 ECTS en total) que conforman o módulo de especialidade correspondente, así como realizar as Prácticas Externas (PE) e o Traballo Fin de Máster (TFM) en temáticas relacionadas coa especialidade elixida. O alumno tamén pode obter a titulación sen ningunha especialidade; neste caso poderá escoller libremente as 6 asignaturas optativas que desexe, sen estar obrigado a que sexan do mesmo módulo, así como realizar as Prácticas Externas e o Traballo Fin de Máster en calquera temática acorde co título proposto.

Construcións e infraestruturas agroindustriais

  • P4161101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4 créditos

Xestión de recursos hídricos

  • P4161102
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4 créditos

Xestión enerxética nos procesos agroalimentarios

  • P4161103
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Ordenación rural

  • P4161104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Política agraria e desenvolvemento rural

  • P4161105
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Sistemas de rego e drenaxe

  • P4161106
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Alimentación animal

  • P4161107
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Mellora xenética animal

  • P4161108
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 3 créditos

Obtención e producción de material vexetal

  • P4161109
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Sistemas de producción vexetal

  • P4161110
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4 créditos

Sistemas de protección integrada

  • P4161111
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Tecnoloxías da producción animal

  • P4161112
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4 créditos

Calidade na producción de leite

  • P4161207
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Xestión técnico-económica de explotacións de vacún de leite

  • P4161208
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Manexo de pastos

  • P4161209
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Morfoloxía e fisioloxía da vaca de leite

  • P4161210
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Programas de alimentación de vacún de leite

  • P4161211
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Sistemas de produción e organización do traballo

  • P4161212
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 3 créditos

Practicum

  • P4161118
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Prácticas en Empresas de Grao e Máster
  •  
  • 10 créditos

Traballo Fin de Máster

  • P4161119
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Traballos Fin de Grao e Máster
  •  
  • 12 créditos

Estatística

  • G4061104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4061109
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía Vexetal

  • G4061222
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Botánica

  • G4061228
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Fruticultura I

  • G4061322
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 6 créditos

Cultivos Herbáceos Intensivos I

  • G4061323
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 6 créditos

Empresa, Mercado e Cadea Agroalimentaria

  • G4061324
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Xardinería e Paisaxismo I

  • G4061326
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Construción de Aloxamentos Gandeiros

  • G4061423
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Sistemas de Produción Gandeira

  • G4061425
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Camiños Rurais e Estruturas de Contención

  • G4061442
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía vexetal

  • G4091206
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Botánica

  • G4091207
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fruticultura I

  • G4091304
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Xardinaría e paisaxismo I

  • G4091306
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Cultivos herbáceos intensivos I

  • G4091307
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Construción de aloxamentos gandeiros

  • G4091403
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Sistemas de produción gandeira

  • G4091405
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Camiños rurais e estruturas de contención

  • G4091411
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Estatística

  • G4061104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4061109
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Cultivos Herbáceos Intensivos I

  • G4061323
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Empresa, Mercado e Cadea Agroalimentaria

  • G4061324
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Electrificación Rural

  • G4061328
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Rega e Instalacións Hidráulicas

  • G4061329
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización Agraria II

  • G4061330
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Construción de Aloxamentos Gandeiros

  • G4061423
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Sistemas de Produción Gandeira

  • G4061425
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Cultivos herbáceos intensivos I

  • G4091307
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Electrificación rural

  • G4091308
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización agraria II

  • G4091309
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Regas

  • G4091310
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización Agraria

  • G4091324
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Construción de aloxamentos gandeiros

  • G4091403
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Sistemas de produción gandeira

  • G4091405
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Estatística

  • G4061104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4061109
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía Vexetal

  • G4061222
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4061321
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Empresa, Mercado e Cadea Agroalimentaria

  • G4061324
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Electrificación Rural

  • G4061328
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Rega e Instalacións Hidráulicas

  • G4061329
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización Agraria II

  • G4061330
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Hidroloxía

  • G4061341
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Ordenación do Territorio e Proxectos de Desenvolvemento

  • G4061441
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía vexetal

  • G4091206
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4091301
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Electrificación rural

  • G4091308
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización agraria II

  • G4091309
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Regas

  • G4091310
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Hidroloxía

  • G4091312
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Mecanización Agraria

  • G4091324
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Ordenación do territorio e proxectos de desenvolvemento

  • G4091408
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Estatística

  • G4081104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4081109
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4081222
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Botánica e Fisioloxía Vexetal

  • G4081231
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Industrias Fermentativas

  • G4081323
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 9 créditos

Industrias Lácteas

  • G4081325
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 9 créditos

Instalacións Eléctricas

  • G4081327
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Equipos e Instalacións Auxiliares

  • G4081423
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 4,5 créditos

Enxeñaría das Industrias Agroalimentarias

  • G4081425
  •  
  • Optativo
  •  
  •  
  • 6 créditos

Empresa, Mercado e Cadea Agroalimentaria

  • G4081426
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  •  
  • 6 créditos

Estatística

  • G4091101
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Informática

  • G4091104
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Fisioloxía vexetal

  • G4091206
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Botánica

  • G4091207
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Zootecnia

  • G4091301
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 6 créditos

Industrias fermentativas

  • G4091315
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Industrias lácteas

  • G4091316
  •  
  • Optativo
  •  
  • Anual
  •  
  • 9 créditos

Empresa, mercado e cadea agroalimentaria

  • G4091402
  •  
  • Obrigatorio
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Equipos e instalacións auxiliares

  • G4091416
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

Enxeñaría das industrias agroalimentarias

  • G4091417
  •  
  • Optativo
  •  
  • Segundo semestre
  •  
  • 6 créditos

Instalacións eléctricas

  • G4091418
  •  
  • Optativo
  •  
  • Primeiro semestre
  •  
  • 4,5 créditos

O seu obxectivo é capacitar técnicos superiores para planificar, proxectar, organizar, controlar e dirixir os sistemas e procesos produtivos desenvolvidos no sector agroalimentario, fornecéndolles de competencias para exercer a profesión regulada de Enxeñeiro Agrónomo e manexar os recursos naturais renovábeis de forma racional.

É recomendábel que o estudante teña cursado durante o bacharelato a modalidade de Ciencias e Tecnoloxía (RD 1467/2007). É así mesmo recomendábel que posúa as seguintes características persoais e académicas:

- Curiosidade intelectual
- Hábito de lectura
- Capacidade analítica e sintética
- Capacidade crítica
- Capacidade de aplicar fundamentos para a resolución de problemas
- Constancia e responsabilidade no traballo
- Capacidade para o traballo en equipo
- Capacidade para usar o tempo de forma efectiva
- Competencia lingüística en inglés (nivel B1), ademais de en español e en galego
- Competencia en ferramentas informáticas básicas

Obrigatorias: 60
Optativas: 18
Prácticas externas 10
Traballo fin de máster: 12
Total: 100

A Escola conta coa colaboración de varios profesores/as que actúan como coordinadores académicos, e cuxa función é titorizar e asistir nas súas decisións académicas aos estudantes propios e de acollida.

Para a realización das prácticas externas a comisión do título asignará ao alumno un titor académico entre o persoal docente e investigador do centro, que fará un seguimento ao traballo realizado polo alumno e velará pola calidade da estancia realizada, e un titor externo na empresa, encargado de garantir as condicións apropiadas para a realización da práctica.

Cando se produza a suspensión dun título oficial, a USC garante o adecuado desenvolvemento efectivo das ensinanzas que iniciasen os seus estudantes ata a súa finalización. Para iso, o Consello de Goberno aproba os criterios relacionados, entre outros, con:

  • A admisión de matrículas de novo ingreso na titulación.
  • A supresión gradual da impartición da docencia.
  • Se o título extinguido é substituído por outro similar (modificando a natureza do título), fixa as condicións que faciliten aos/as estudantes a continuidade de estudos no novo título e as equivalencias entre as materias dun e doutro plan.

Acceso

Para acceder aos ensinos oficiais de Máster será necesario estar en posesión de:
A.1. Un título universitario oficial español.
A.2. Un título expedido por unha institución de educación superior pertencente a outro Estado integrante do Espazo Europeo de Educación Superior que faculte no mesmo para o acceso a ensinos de Máster.
A.3. Un título pertencente a un sistema educativo alleo ao Espazo Europeo de Educación, previa comprobación pola Universidade de que o citado título acredita un nivel de formación equivalente aos correspondentes títulos universitarios oficiais españois e faculta no país expedidor do título para o acceso a ensinos de posgrao.
A.4. Un título superior das Ensinanzas Artísticas Superiores do sistema educativo español.

Admisión

Modalidade: matrícula directa

Titulacións de acceso:

Grao en Enxeñaría Agrícola e do Medio Rural, e Grao en Enxeñaría das Industrias Agroalimentarias pola USC (así como os graos doutras universidades españolas que outorguen as competencias establecidas na Orde Ministerial CIN /325/2009; p.e.: Grao en Enxeñaría Agraria pola UVIGO)
Enxeñaría Técnica Agrícola (con complementos, que deben cursarse previamente ou simultaneamente ao 1º curso do máster)

Información actualizada en cada convocatoria de matrícula

Modalidade: matrícula directa

Titulacións de acceso:

Grao en Enxeñaría Agrícola e do Medio Rural, e Grao en Enxeñaría das Industrias Agroalimentarias pola USC (así como os graos doutras universidades españolas que outorguen as competencias establecidas na Orde Ministerial CIN /325/2009; p.e.: Grao en Enxeñaría Agraria pola UVIGO)
Enxeñaría Técnica Agrícola (con complementos, que deben cursarse previamente ou simultaneamente ao 1º curso do máster)

Información actualizada en cada convocatoria de matrícula

- Posuír e comprender coñecementos que acheguen unha base ou oportunidade de ser orixinais no desenvolvemento e/ou aplicación de ideas, a miúdo nun contexto de investigación
- Que os estudantes saiban aplicar os coñecementos adquiridos e a súa capacidade de resolución de problemas en contornos novos ou pouco coñecidos dentro de contextos máis amplos (ou multidisciplinares) relacionados coa súa área de estudo
- Que os estudantes sexan capaces de integrar coñecementos e enfrontarse á complexidade de formularen xuízos a partir dunha información que, sendo incompleta ou limitada, inclúa reflexións sobre as responsabilidades sociais e éticas vinculadas á aplicación dos seus coñecementos e xuízos.
- Que os estudantes saiban comunicar as súas conclusións e os coñecementos e razóns últimas que as sustentan a públicos especializados e non especializados dun modo claro e sen ambigüidades
- Que os estudantes posúan as habilidades de aprendizaxe que lles permitan continuar estudando dun modo que haberá de ser en grande medida autodirixido ou autónomo.

De acordo co apartado 3 do Anexo da Orde CIN/325/2009, do 9 de febreiro, pola cal se estabelecen os requisitos para a verificación dos títulos universitarios oficiais que habiliten para o exercicio da profesión de Enxeñeiro Agrónomo, os titulados deste Máster deberán adquirir as seguintes competencias xerais:

1: Capacidade para planificar, organizar, dirixir e controlar os sistemas e procesos produtivos desenvolvidos no sector agrario e a industria agroalimentaria, nun marco que garanta a competitividade das empresas sen esquecer a protección e conservación do medio ambiente e a mellora e desenvolvemento sustentábel do medio rural.
2: Capacidade para deseñar, proxectar e executar obras de infraestructura, os edificios, as instalacións e os equipos necesarios para o desempeño eficiente das actividades produtivas realizadas na empresa agroalimentaria.
3: Capacidade para propoñer, dirixir e realizar proxectos de investigación, desenvolvemento e innovación en produtos, procesos e métodos empregados nas empresas e organizacións vinculadas ao sector agroalimentario.
4: Capacidade para aplicar os coñecementos adquiridos para a solución de problemas presentados en situacións novas, analizando a información proveniente da contorna e sintetizándoa de forma eficiente para facilitar o proceso de toma de decisións en empresas e organizacións profesionais do sector agroalimentario.
5: Capacidade para transmitir os seus coñecementos e as conclusións dos seus estudos ou informes, utilizando os medios que a tecnoloxía de comunicacións permita e tendo en conta os coñecementos do público receptor.
6: Capacidade para dirixir ou supervisar equipos multidisciplinares e multiculturais, para integrar coñecementos en procesos de decisión complexos, con información limitada, asumindo a responsabilidade social, ética e ambiental da súa actividade profesional en sintonía coa contorna socioeconómico e natural en que actúa.
7: Aptitude para desenvolver as habilidades necesarias para continuar a aprendizaxe de forma autónoma ou dirixida, incorporando á súa actividade profesional os novos conceptos, procesos ou métodos derivados da investigación, o desenvolvemento e a innovación.

- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na xestión de recursos hídricos: hidroloxía, hidrodinámica, hidrometría, obras e instalacións hidráulicas.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en sistemas de rego e drenaxe.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na xestión de equipos e instalacións que se integren nos procesos e sistemas de produción agroalimentaria.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en construcións agroindustriais, infraestruturas e camiños rurais.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na ordenación e xestión do territorio agrario e a integración paisaxística.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en políticas agrarias e de desenvolvemento rural.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia no estudo, intervención e xestión.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en sistemas de produción vexetal.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en sistemas integrados de protección de cultivos.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na xestión de proxectos de investigación e desenvolvemento de novas tecnoloxías aplicadas aos procesos produtivos vexetales: biotecnoloxía e mellora vexetal.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en sistemas vinculados á tecnoloxía da produción animal.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en nutrición, hixiene na produción animal.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na xestión de proxectos de investigación e desenvolvemento de novas tecnoloxías aplicadas aos procesos produtivos animais: biotecnoloxía e mellora animal.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en sistemas produtivos das industrias agroalimentarias.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en equipos e sistemas destinados á automatización e control de procesos agroalimentarios.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en xestión da calidade e da seguridade alimentaria, análise de alimentos e trazabilidade.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia nas linguaxes e técnicas propias da organización e dirección da empresa agroalimentaria.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na investigación comercial.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia en marketing e sistemas de comercialización de produtos agroalimentarios.
- Coñecementos adecuados e capacidade para desenvolver e aplicar tecnoloxía propia na xestión loxística no ámbito do sector agroalimentario.
- Realización, presentación e defensa, unha vez obtidos todos os créditos do plan de estudos, dun exercicio orixinal realizado individualmente ante un tribunal universitario consistente nun proxecto integral de enxeñaría agronómica de natureza profesional no cal se sinteticen as competencias adquiridas nas ensinanzas.
- Capacidade de realización de prácticas externas no ámbito profesional da engeniería agronómica e de realizar unha memoria das actividades realizadas durante unha estancia externa, adquirindo coñecementos sobre a realidade das saídas laborais da titulación e tendo unha primeira experiencia profesional nun centro de traballo.

- Capacidade de análise e síntese.
- Capacidade para o razoamento e a argumentación.
- Capacidade de traballo individual, con actitude autocrítica.
- Capacidade para traballar en grupo e abarcar situacións problemáticas de forma colectiva.
- Capacidade para obter información adecuada, diversa e actualizada.
- Capacidade para elaborar e presentar un texto organizado e comprensíbel
- Capacidade para realizar unha exposición en público de forma clara, concisa e coherente
- Compromiso de veracidade da información que oferece aos demais.
- Habilidade no manexo de tecnoloxías da información e da comunicación (TIC).
- Utilización de información bibliográfica e de internet.
- Utilización de información en lingua estranxeira.
- Capacidade para resolver problemas mediante a aplicación integrada dos seus coñecementos.

Mobilidade

A mobilidade dos/as estudantes está regulada a través do “Regulamento de intercambios interuniversitarios”. A través da Oficina de Relacións Exteriores xestiónanse programas de intercambio tanto nacionais (SICUE), como europeos (ERASMUS) e extracomunitarios (intercambios con países de América Latina ou países de fala inglesa): Portal Internacional

Prácticas

As prácticas consistirán na realización, por parte do alumno, de prácticas nunha empresa ou organismo durante 240 h (6 semanas) máis a elaboración do informe correspondente, para os efectos da obtención de 10 créditos equivalentes.

A Escola Politécnica Superior conta con perto de 400 convenios con empresas e institucións para que o alumnado das distintas titulacións que se imparten nela poida realizar prácticas externas

A metodoloxía docente a utilizar será a docencia interactiva personalizada co fin de atender as necesidades específicas de cada traballo fin de máster que, en cumprimento dos requisitos que afectan a profesión regulada de Enxeñeiro agrónomo, terá de ser un exercicio orixinal e individual.

Os contidos do traballo fin de máster estarán dentro do ámbito profesional do Enxeñeiro agrónomo. Para determinar a procedencia dunha temática, o estudante deberá presentar unha proposta seguindo un formulario normalizado perante a comisión de seguimiento. Unha vez obtida a aprobación da proposta, o TFM poderá ser elaborado e presentado para o seu defensa.

O cadro docente do Máster en Enxeñaría Agronómica está formado por profesores da USC.

Profesorado
Carlos Amiama Ares
Enrique Rafael Arbones Maciñeira
Javier Bueno Lema
Cristina Cabaleiro Sobrino
Matias Carnero Lopez
Patricia Cazón Díaz
Angel Cobos Garcia
Jose Luis Correa Pombo
Ana Couso Viana
Tomas Serafin Cuesta Garcia
Jorge Dafonte Dafonte
Mª Belén Díaz Hernández
Olga Diaz Rubio
Emilio Rafael Diaz Varela
Maximo Antonio Dugo Paton
Juan Luis Fernández Lorenzo
María Dolores Fernández Rodríguez
María Elena Fernández Rodríguez
Ramiro Antonio Fouz Dopacio
Julián Jesús García Berrios
Ignacio Garcia Gonzalez
María De La Luz Gil Docampo
Julio Gomez Fernandez
Arturo Gomez Perez
Miguel Angel Gonzalez Garcia
Manuel Guaita Fernandez
Antonio Iglesias Becerra
Maria Isabel Iglesias Diaz
Santiago Lamosa Quinteiro
Adolfo López Fabal
Cynthia Lopez Novo
Manuel Mendez Lodos
Ángel Miranda González
Alicia Del Carmen Mondragon Portocarrero
Maria De Las Nieves Muñoz Ferreiro
Juan Pedro Ortiz Sanz
Jose Manuel Pereira Gonzalez
Santiago Pereira Lorenzo
Mª Do Mar Pérez Fra
Marta Prado Rodriguez
Benjamin Jesus Rey Sanjurjo
Manuel Ramiro Rodriguez Rodriguez
Benigno Ruiz Nogueiras
Antonio Souto Prieto
Maria Teresa Teijeiro Rodriguez
José Francisco Vaamonde Longueira
Bernardo Valdes Paços
Iban Vazquez Gonzalez
Javier Veloso Freire

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

Oferta

IN01
Prazas ofertadas

Número de prazas ofertadas para cada curso académico.

Info da escala: Número enteiro

36,0

25,0

25,0

25,0

25,0

25,0

Matrícula

IN02
Matrícula

Número de estudantes matriculados nun curso académico sen contabilizar aos estudantes de programas de mobilidade incoming.

Info da escala: Número enteiro

19,0

22,0

34,0

41,0

39,0

33,0

IN03
Matrícula de acceso

Número de estudantes que se matriculan nun plan de estudos por primeira vez. Inclúe ao alumnado que traslada o seu expediente, que accede por validación parcial de estudos estranxeiros ou que se adapta desde plans en extinción.

Info da escala: Número enteiro

4,0

13,0

18,0

18,0

10,0

6,0

IN04
Matrícula de novo ingreso por preinscrición

Número de estudantes que se matriculan no primeiro curso dun plan de estudos por primeira vez, é dicir, sen contar aos estudantes que acceden a través de validación parcial de estudos estranxeiros, traslados ou adaptacións desde plans en extinción.

Info da escala: Número enteiro

4,0

12,0

18,0

14,0

10,0

6,0

IN05
Variación da matrícula de novo ingreso por preinscrición

Taxa de variación relativa da matrícula de novo ingreso por preinscrición.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

0,0

200,0

50,0

-22,22

-28,57

-

Perfil de entrada

IN06
Nota media de acceso por preinscrición

Nota media de acceso por preinscrición dos estudantes que inician estudos. Determina o perfil de entrada.

Info da escala: Número racional con dous decimais. O rango vai desde 0 ata o valor máximo que se pode obter en cada curso académico para a preinscrición (algúns valores históricos foron 10,00 puntos, 12,00 puntos ou 14,00 puntos).

6,7993

7,2083

6,9472

6,9715

6,7751

6,9381

IN08
Porcentaxe de estudantes estranxeiros sobre matriculados

Porcentaxe de estudantes estranxeiros sobre estudantes matriculados, sen contabilizar aos estudantes matriculados en programas de mobilidade incoming.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

IN09
Porcentaxe de estudantes nacionais de fóra de Galicia sobre matriculados

Porcentaje de estudiantes nacionales de fuera de Galicia sobre estudiantes matriculados, sin contabilizar los estudiantes matriculados en programas de movilidad incoming.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

5,26

9,09

0,0

0,0

2,56

3,03

IN13
Porcentaxe de matriculados que son titulados da USC

Número de estudantes matriculados no máster que son egresados da USC.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

-

-

-

70,73

74,36

69,7

Adecuación á demanda

IN12
Tasa de ocupación

Número de estudantes de novo ingreso por preinscrición dividido entre as prazas ofertadas.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

11,11

48,0

72,0

56,0

40,0

24,0

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

Mobilidade allea

IN18
Porcentaxe de estudantes recibidos pola USC de programas de mobilidade sobre o total de matriculados

Número de estudantes recibidos na USC nesa titulación procedentes doutras universidades (programas de mobilidade) dividido entre o número de estudantes matriculados no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

0,0

0,0

2,94

0,0

0,0

3,03

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

IN22
Porcentaxe de estudantes egresados nun curso académico que ao longo dos seus estudos realizou as prácticas en empresas e institu

Relación porcentual entre os egresados dun título nun curso académico que ao longo dos seus estudos realizaron prácticas en empresas e institucións, sobre o total de estudantes egresados nese título e nese mesmo curso académico.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

100,0

60,0

100,0

100,0

72,73

100,0

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

Abandono

IN41
Taxa de abandono RD 1393/2007

Relación porcentual entre os estudantes dunha cohorte de novo ingreso que deberon obter o título no ano académico anterior e que non se matricularon nin nese curso académico nin no anterior.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

7,69

Avaliación

IN36
Taxa de avaliación

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios aos que se presentaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios matriculados.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

88,58

93,76

94,92

84,02

86,71

72,55

Duración media dos estudos

IN38
Duración media dos estudos

Duración media (en anos) na que os estudantes tardan en superar os créditos correspondentes ao plan de estudos.

Info da escala: Número racional con dous decimais

2,625

2,25

2,125

2,0

2,5714

3,1

Eficiencia dos titulados

IN53
Taxa de eficiencia (rendemento dos egresados

Relación porcentual entre o número total de créditos que superou un estudante ao longo da titulación na que egresou e o número total de créditos nos que se matriculou.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

88,79

96,39

96,27

99,16

92,74

87,02

Estudantes por grupo

IN32
Media de alumnos por grupo de docencia interactiva

Relación entre o número de alumnos matriculados e o número de grupos de docencia interactiva.

Info da escala: Número racional con dous decimais

3,697

6,1714

11,1471

9,9211

9,65

5,1714

IN55
Media de alumnos matriculados en materias obrigatorias e de formación básica por grupo de teoría (expositivas)

Relación entre o número de alumnos matriculados en materias obrigatorias materias de formación básica e o número de grupos de teoría desas materias.

Info da escala: Número racional con dous decimais

-

11,1765

17,3889

15,6111

15,6

6,5294

IN56
Media de alumnos matriculados en materias optativas por grupo de teoría (expositivas)

Relación entre o número de alumnos matriculados en materias optativas e o número de grupos de teoría desas materias.

Info da escala: Número racional con dous decimais

-

1,4444

4,125

4,8

4,1111

3,8889

Éxito

IN35
Taxa de éxito

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios que superaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios aos que se presentaron.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

97,09

98,75

97,85

97,52

96,08

93,67

IN50
Taxa de éxito dos egresados

Relación porcentual entre o número total de créditos que superou un estudante ao longo da titulación na que foi egresado e o número total de créditos aos que se presentou.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

88,79

96,39

96,27

99,16

97,73

99,61

Graduación

IN37
Taxa de graduación

Relación porcentual entre os estudantes que finalizaron os estudos no tempo previsto no plan de estudos ou nun ano académico máis e a súa cohorte de ingreso. Amosa información sobre o grao de eficacia do alumnado e da institución con relación á súa actividade académica.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

100,0

100,0

100,0

63,64

55,56

46,15

Rendemento

IN34
Taxa de rendemento

Relación porcentual entre o número total de créditos ordinarios que superaron os estudantes e o número total de créditos ordinarios en que se matricularon.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

86,0

92,59

92,88

81,94

83,31

67,25

Satisfacción

IN19
Satisfacción dos estudantes coas prácticas externas

Valoración media da enquisa de satisfacción dos estudantes coas prácticas externas.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

-

-

-

4,5

4,67

-

IN20
Satisfacción dos titores profesionais coas prácticas externas

Valoración media da enquisa de satisfacción dos titores profesionais coas prácticas externas.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

-

-

-

-

4,0

4,22

IN21
Satisfacción dos titores académicos coas prácticas externas

Valoración media da enquisa de satisfacción dos titores académicos coas prácticas externas.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,2

-

-

-

-

-

IN23
Satisfacción dos egresados coa información pública dispoñible

Valoración media da enquisa de satisfacción dos egresados coa información pública dispoñible.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

3,3

4,0

-

-

-

-

IN33
Grao de satisfacción dos egresados cos servizos

Valoración media das preguntas relativas á satisfacción cos servizos da enquisa de egresados.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

3,1667

4,6667

-

-

-

-

IN42
Grao de satisfacción xeral dos egresados coa titulación

Valoración media das preguntas relativas á satisfacción coa titulación da enquisa de egresados.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

3,0851

3,7391

-

3,26

3,55

-

IN46
Satisfacción do alumnado coa docencia recibida

Valoración media da enquisa de satisfacción do alumnado coa docencia recibida.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,31

4,33

4,14

4,03

3,68

5,0

IN47
Satisfacción do profesorado coa docencia impartida

Valoración media da enquisa de satisfacción do profesorado coa docencia impartida.

Info da escala: Mínimo 0,00 , máximo 5,00

4,3533

4,5214

4,3649

4,3155

4,3777

4,4333

IN48
Taxa de resposta na enquisa de satisfacción

Porcentaxe de resposta na enquisa de satisfacción por parte do alumnado.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

45,4545

45,0

32,3529

18,4211

20,0

6,25

Indicador

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

IN24
Porcentaxe de Persoal Docente e Investigador (PDI) con sexenios

Relación porcentual entre o PDI con sexenios e o PDI total con docencia no título e que pode ter sexenios

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

83,33

78,57

77,78

79,31

78,57

82,76

IN25
Porcentaxe de PDI doutor sobre o PDI total

Relación porcentual entre o PDI doutor e o PDI total con docencia no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

88,46

93,55

93,1

93,55

93,55

93,75

IN26
Porcentaxe de PDI funcionario sobre o PDI total

Relación porcentual entre o PDI funcionario e o PDI total con docencia no título.

Info da escala: Porcentaxe con dous decimais

65,38

61,29

62,07

67,74

67,74

68,75

Os contidos desta páxina actualizáronse o 01.06.2024.