Créditos ECTS Créditos ECTS: 6
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 102 Horas de Titorías: 6 Clase Expositiva: 18 Clase Interactiva: 24 Total: 150
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Máster RD 1393/2007 - 822/2021
Centro Facultade de Ciencias
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Sen docencia (En extinción)
Matrícula: Non matriculable (Só plans en extinción)
Os obxectivos desta materia son:
-Coñecer a xestión de recursos na industria alimentaria.
-Coñecer a xestión ambiental na industria alimentaria.
-Coñecer a xestión enerxética na industria alimentaria.
-Comprender o concepto de desenvolvemento sostible incluíndo a análise e o diagnóstico dos recursos, as reservas e a eficiencia enerxética.
-Saber usar técnicas para optimizar a utilización de enerxía na planta de proceso.
-Coñecer a lexislación e metodoloxía ambientais.
-Autoaprender e reflexionar no ámbito da sostibilidade.
-Saber usar técnicas para optimizar a utilización de enerxía na planta de proceso.
Os contidos desta materia organízanse en catro grandes bloques, seguindo as directrices da Memoria do Título:
BLOQUE I. Medio Ambiente e Desenvolvemento Sostible
- Conceptos básicos.
- Normativa nacional e europea.
- Avaliación de impacto ambiental.
- Normativa IPPC.A docencia dispensarase en galego ou castelán, aínda que tamén se manexarán fontes de información en lingua inglesa. Como xa se indicou, farase uso do Campus Virtual.
- Autorización Ambiental Integrada.
BLOQUE II. Xestión Medioambiental.
- ISO 14001.
- Regulamento EMAS.
- Análise e avaliación de riscos ambientais na industria alimentaria.
- Ecodeseño.
BLOQUE III. Xestión da Contaminación.
- Contaminación na industria alimentaria.
- Xestión de augas residuais.
- Tratamento de residuos.
BLOQUE IV. Xestión de Procesos
- MTDs.
- Optimización de recursos.
- Integración enerxética.
- ISO 50001.
- Enerxías renovables.
Bibliografía básica:
- Claver Cortés, E.; et al. Gestión de la calA docencia dispensarase en galego ou castelán, aínda que tamén se manexarán fontes de información en lingua inglesa. Como xa se indicou, farase uso do Campus Virtual.idad y gestión medioambiental: fundamentos, herramientas, normas ISO y relaciones. Pirámide, 2011. ISBN: 978-84-3682-458-2. Sinaturas USC: EMX 929 / A EM 99 A / A244 18
- Portal web da Plataforma Galega de información ambiental: https://gaia.xunta.es/plataforma/
- Normas UNE-ISO, dispoñibles na base de datos "AENORmás. Normas UNE", accesible desde a Biblioteca da USC: https://biblioteca-usc.gal/recursos/
Bibliografía complementaria:
- Bovea Edo, M.D.; et al. Gestión ambiental en la empresa: legalización, puesta en marcha y explotación. Publicacions de la Universitat Jaume I, 2013. ISBN: 978-84-8021-867-2. Sinatura USC: A244 54
- Metcalf-Eddy Inc. Wastewater engineering: treatment and resource recovery. McGraw-Hill, 2014. ISBN 978-0-07-340118-8. Sinaturas USC: A EMA 106 / A213 13
- Colomer Mendoza, F.J.; Gallardo Izquierdo, A. Tratamiento y gestión de residuos sólidos. Universidad Politécnica de Valencia, 2007. ISBN: 9788483630716. Sinaturas USC: R 64907 / A233 13
- Seider, W.D.; Seader, J.D.; Lewin, D.R. Product and Process Design Principles - Synthesis, Analysis and Evaluation, 3rd ed. John Wiley and Sons, 2010. ISBN 978-0470-04895-5. Sinaturas USC: QUT 356 / A150 10
- Madrid, Antonio. Energías renovables : fundamentos, tecnologías y aplicaciones: solar, eólica, biomasa, geotérmica, hidráulica, pilas de combustible, cogeneración y fusión nuclear. AMV Ediciones, 2009. ISBN: 978-84-96709-10-2. Sinaturas USC: IFE 144 / IFE 145 / IFE 146 / A243 40
O alumno acadará as seguintes competencias ó superar esta materia:
BÁSICAS
CB7 - Que os estudantes saiban aplicar os coñecementos adquiridos e a súa capacidade de resolución de problemas en contornos novos ou pouco coñecidos dentro de contextos máis amplos (ou multidisciplinares) relacionados coa súa área de estudo.
CB10 - Que os estudantes posúan as habilidades de aprendizaxe que lles permitan continuar estudando dun xeito que haberá de ser en gran medida autodirixido ou autónomo.
XERAIS
CG1 - Coñecemento en materias específicas e tecnolóxicas, que os capacite para a aprendizaxe de novos métodos e teorías, e os dote de versatilidade para adaptarse a novas situacións.
CG3 - Capacidade para o manexo de especificacións, regulamentos e normas de obrigado cumprimento.
CG4 - Capacidade de analizar e valorar o impacto social e medioambiental de metodoloxías avanzadas e novas solucións técnicas.
ESPECÍFICAS
CE2 - Saber analizar, xestionar e desenvolver procedementos avanzados de xestión ambiental e novos procesos da industria alimentaria.
TRANSVERSAIS
CT3 - Capacidade para traballar en equipo.
CT6 - Capacidade para buscar, analizar e xestionar a información procedente de fontes diversas.
CT12 - Capacidade para utilizar, de forma puntual, información complementaria en lingua estranxeira, principalmente en lingua inglesa.
Debido a que a materia "Xestion de Procesos na Industria Alimentaria" forma parte dun Máster en extinción, ésta non vai ter docencia no Curso 2022/2023, tan só dereito aos exames e ás titorías correspondentes.
Para superar a materia será necesario alcanzar como mínimo unha nota de 5 sobre 10 na cualificación do exame.
No caso de non superar a materia na Primeira Oportunidade, o estudantado realizará un novo exame na Segunda Oportunidade.
Para os casos de realización fraudulenta de exercicios ou probas será de aplicación o establecido na "Normativa de avaliación do rendemento académico dos estudantes e de revisión das cualificacións".
Thelmo Alejandro Lu Chau
- Departamento
- Enxeñaría Química
- Área
- Enxeñaría Química
- Teléfono
- 982824136
- Correo electrónico
- thelmo.lu [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Profesor Axudante Doutor LOU