O propósito deste curso é ofrecer unha perspectiva integral sobre as oportunidades e beneficios que a dixitalización pode brindar ao sector vitivinícola, ilustrado a través de casos prácticos e reais. O curso abordará temas como o da optimización da xestión, mellora da produtividade e axilización dos procesos nas diversas fases da elaboración e comercialización deste produto, clave no desenvolvemento económico do país.
Dirección: María Cadaval Sampedro
Secretaria: Elisa Rubí Cano
Lugar de Celebración: ADEGAS TERRA DE ASOREI. San Martiño de Meis. Meis
PROGRAMA
1º día: xoves 4 de xullo
9:30-10:00 h. - Recepción e Acreditación de Asistentes. Inauguración do curso. Autoridades Locais. María Cadaval e Elisa Rubí, Dirección e secretaría do curso. Xosé Ramón Durán, Presidente e Conselleiro Delegado de Adegas Terra de Asorei SL.
10:00-10:45 h. - As aplicacións da Intelixencia Artificial (IA) no campo.
Amparo Alonso Betanzos. Catedrática e coordinadora do grupo de investigación LIDIA (Laboratorio de I+D en Intelixencia Artificial). Departamento de Ciencias da Computación da UDC. Presidente actualmente da Asociación Española para la Inteligencia Artificial (AEPIA).
10:45-11:15.- PAUSA CAFÉ
11:20-12:15 h. - Como mellorar as explotación vitivinícolas sendo un detective dos datos?
Gumersindo Feijoo Costa. Vicerreitor de Transformación Dixital e Innovación da USC. Catedrático de Universidade da Área de Enxeñeira Química pola USC. Presidente da Confederación Española de Directores e Decanos de Enxeñería Química dende o 2017.
12:15-12:45 h.- Exemplo práctico da dixitalización nas adegas. Mauricio Laorga Sánchez-Minteguiaga. SIGENA BODEGAS SL. Sigena, dende 1968, é unha empresa especializada nas instalacións e tecnoloxía dos procesos de produción do viño nas adegas, 30 anos automatizando adegas. Dixitalizando procesos produtivos WineCloud
12:45-13:30 h. - A dixitalización na industria alimentaria. A conserveira JEALSA RIANXEIRA.
Joaquín Sobrido, Departamento TIC Jealsa Foods
13:30-14:00.- Cata e maridaxe de conservas e albariños. Jealsa Foods
14:00-16:30.- Xantar campestre/Romaría na mesma adega (incluído na matricula)
16:30-18:30 h. - É preciso para o futuro e a calidade de Rioja cortar unhas 6.700 hectáreas de viñedo?. Ana Benes
18:30-20:30 h. - Mostra e cata de elaboracións especiais de distintas adegas no Val do Salnés da D.O. Rías Baixas.
2º día: 5 de xullo
9:30-10:15. A dixitalización no Consello Regulador Rías Baixas. Ramón Huidobro. Secretario do Consello Regulador Rías Baixas
10:15 -11:30 h. A dixitalización no sector vitivinícola en Galicia. Xosé Ramón Vázquez. Coordinador de desenvolvemento de negocio en I+D+i en Clusaga (Clúster da alimentación de Galicia)
PAUSA CAFÉ
12:00-13:00 h. - Optimización da xestión no sector vitivinícola gracias á rastrexabilidade dixital. Luis Manuel Teira Otero. Director de operaciones IMPULSA GALICIA: La trazabilidad no como un mero cumplimiento de una norma, sino como herramienta para transformar el negocio gracias a la obtención y tratamiento de datos de toda la cadena de valor
A trazabilidade dixital aplicada cepa a cepa. Cepas centenarias.
Empresa DataColab.- Pedro Moreira.
13:00-14:00 h. Mesa redonda: Exemplo de aplicacións de software ou móbil para a xestión dos viñedos.
Pedro Moreira. DataColab.- Empresa dedicada a aplicación de tecnoloxías dixitais en diferentes áreas industriais
Mauro Estévez Alvarez, Asesor Comercial experto en soluciones tecnológicas para bodegas. SOFTWARE ISAGRI
Elena Guillén , Directora de Ventas de España de SOFTWARE FARMABLE
José Senande.- CEO de oSIGris, software aplicable a la agricultura
COMIDA.- Xantar campestre/Romaría na mesma adega. (incluído na matricula)
16:30-17:30 h. - Estratexias para a excelencia dos viños espumosos. Escumosos de calidade da marca colectiva da Unión europea CORPINNAT. O reto de poñer en valor a orixe.
Carles del Amor, Xerente de Corpinnat. Presentado por LLuis Tolosa, Sociólogo e escritor, especializado en enoturismo e divulgación da cultura do viño
17:30-18:30 h. Da festa a un sector económico. David Regades Fernandez. Delegado Especial del Estado en el Consorcio de la Zona Franca de Vigo. Presentado por Xosé Ramón Durán Martínez, Presidente-Conselleiro delegado de Adegas Terra de Asorei.
18:30-19:30 h. - CLAUSURA. Mostra e cata de elaboración especiais no Val do Salnés da D.O. Rías Baixas.