Skip to main content

A Aula de Produtos Lácteos desenvolverá coa cooperativa Amarelante bebidas vexetais derivadas da castaña

As castañas serán un dos elementos diferenciadores da nova bebida vexetal na que traballa a APLTA da USC
As castañas serán un dos elementos diferenciadores da nova bebida vexetal na que traballa a APLTA da USC
O centro universitario lugués planificará as receitas e os tratamentos tecnolóxicos dos novos produtos no marco dun proxecto no que tamén participa o Centro Tecnolóxico da Carne e que conta con financiamento dos fondos Feader
Lugo

A Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias (APLTA) da USC colabora xunto co Centro Tecnolóxico da Carne nun proxecto salientable para Galicia que promove e coordina a Sociedade Cooperativa Galega Amarelante e que está orientado ao desenvolvemento de novos produtos da dieta atlántica derivados da castaña. O obxectivo último desta nova iniciativa de I+D+i, que terá unha duración de tres anos e que conta con financiamento de fondos europeos a través do Feader ao abeiro do programa de desenvolvemento rural de Galicia (2014-2020, é o deseño e a elaboración de bebidas vexetais derivadas da castaña.

A finalidade principal do proxecto no que van traballar conxuntamente estas tres entidades continúa a liña do obxectivo fundacional da cooperativa Amarelante, cuxo cometido principal pasa pola recuperación de soutos en estado de abandono para reactivar a produción de castañas de calidade en Manzaneda. A comercialización deste produto autóctono co selo de Castañas de Galicia e a elaboración de produtos con valor engadido, neste caso bebidas vexetais, constitúen outros dos propósitos da SCG Amarelante.

Primeiros pasos

O proxecto ‘Desenvolvemento de novos produtos da dieta atlántica derivados da castaña’ comezará a dar os seus primeiros pasos nas próximas datas e os traballos previstos prolongaranse durante un período de tres anos. Durante o horizonte temporal deste proxecto, a Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias da USC ocuparase da planificación das receitas dos novos produtos, así como do estudo e da aplicación dos tratamentos tecnolóxicos axeitados para, por un lado, conseguir produtos de calidade desde o punto de vista nutricional e tamén sensorial, e por outro, aumentar a súa vida útil.

O persoal da Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias da USC, unha plataforma científico-tecnolóxica da USC que vén de ser distinguida na última edición dos Premios Galicia Alimentación promovidos polo Clusaga, xa conta con probada experiencia no deseño e no desenvolvemento de alimentos funcionais e enriquecidos, xa por iniciativa propia ou ben no marco do actuacións contratadas ou en colaboración con empresas e entidades.

Daquela, o compoñente tecnolóxico e ao asesoramento científico que prestará a Aula de Produtos Lácteos e Tecnoloxías Alimentarias da USC no marco deste proxecto liderado pola SCG Amarelante, abrangue múltiples tarefas e accións que van desde a elaboración e deseño das receitas dos novos produtos, a aplicación dos tratamentos térmicos de fabricación e mesmo a realización dos labores de caracterización analítica nutricional, sensorial e de propiedades físicas. Alén destes procesos previos á saída ao mercado da nova bebida vexetal, a APLTA da USC tamén se encargará de estudar a evolución dos produtos ao longo da súa vida útil a través da análises de todos os resultados obtidos.

O desenvolvemento deste proxecto de I+D+i ofrece novas alternativas para o traballo que vén realizando a Sociedade Cooperativa Galega Amarelante no que se refire a tarefas de recuperación dos soutos, limpeza e recollida da castaña, secado e procesado da fariña obtida deste produto... Asemade, a entidade promotora e líder deste proxecto tamén terá unha participación activa na elección do produto final, xa que Amarelante participará nas análises sensoriais dos produtos seleccionados antes da súa saída ao mercado.

 

The contents of this page were updated on 09.30.2020.