Créditos ECTS Créditos ECTS: 4.5
Horas ECTS Criterios/Memorias Traballo do Alumno/a ECTS: 74.25 Horas de Titorías: 2.25 Clase Expositiva: 18 Clase Interactiva: 18 Total: 112.5
Linguas de uso Castelán, Galego
Tipo: Materia Ordinaria Grao RD 1393/2007 - 822/2021
Departamentos: Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
Áreas: Tecnoloxía de Alimentos
Centro Facultade de Bioloxía
Convocatoria: Primeiro semestre
Docencia: Sen docencia (Extinguida)
Matrícula: Non matriculable
RESULTADOS DA APRENDIZAXE
- Identificar as aplicacións de microorganismos e encimas na produción de alimentos.
- Enumerar os produtos e aditivos dispoñibles grazas á biotecnoloxía.
- Identificar marcadores moleculares de calidade e seguridade dos alimentos.
- Saber levar a cabo un proceso de fermentación.
- Deseñar, desenvolver e implementar a nivel práctico os principais métodos moleculares para a detección específica de especies animais, microorganismos indicadores, patóxenos e perturbadores, toxinas, etc., nos alimentos.
CONTIDOS
CONTIDO DE TEORÍA
Bloque I. Fermentacións e aplicacións biotecnolóxicas na industria alimentaria (2 horas)
- Tipos de fermentacións na industria alimentaria.
Bloque II. Fermentacións e aplicacións biotecnolóxicas en alimentos de orixe animal (8 horas)
Bloque III. Fermentacións e aplicacións biotecnolóxicas en froitas, vexetails, cereais, legumes, SCP (9 horas)
Bloque IV. Fermentacións e aplicacións biotecnolóxicas dos ingredientes tecnolóxicos dos alimentos (1 horas)
OUTRAS ACTIVIDADES (PRÁCTICAS, SEMINARIOS, TITORÍAS, ETC)
Laboratorio, Visita a Industrias, centros especiaizados e Aula de Informática (11 horas).
1. Visita a Industrias como a Industria Enolóxica DO Rias Baixas e DO Ribeira Sacra , e outras industrias, segundo dispoñibilidade e segundo a programación oficial.
2. Aula de informática:
- Control de microorganismos en diferentes procesos fermentativos.
- Control de autenticidade e allerxenos
3. Traballo personal en grupo fóra da aula. consiste en facer fermentacións (Kombucha, masa fermentada salgada e doce, kéfir, vinagre, cervexa de jengibre). Ao remate entregarase un informe dos procesos e produtos, así como as observacións sobre o proceso.
Seminarios
- Resolución de casos prácticos relacionados coa materia .
- Charlas de profesionais especializados tanto en industrias innovadoras como en laboratorios de análise segundo a dispoñibilidade (Cervexa artesá Aloumiña, Gurung e outros)
Bibliografía básica
Advances in Biotechnology for Food Industry, Volume 14
1st Edition (2018) Eds: Alexandru Grumezescu Alina Maria Holban. Paperback ISBN: 9780128114438. eBook ISBN: 9780128114957. Academic Press
Starter Cultures in Food Production, 2017 Eds: Barbara Speranza, Antonio Bevilacqua, Maria Rosaria Corbo, Milena Sinigaglia. Print ISBN:9781118933763. Online ISBN:9781118933794. DOI:10.1002/9781118933794. John Wiley & Sons, Ltd.
Food, Fermentation, and Micro-organisms, 2nd Edition (2019) Ed: Charles W. Bamforth, David J. Cook. ISBN: 978-1-405-19872-1. Wiley-Blackwell
Foodomics: Omic Strategies and Applications in Food Science: Volume 26 (Food Chemistry, Function and Analysis) (2021) Editor: Jorge Barros-Velázquez Print ISBN: 9781788018845, 1788018842. Print ISBN: 9781788018845, 1788018842. eText ISBN: 9781839163012, 1839163011. Editorial: Royal Society of Chemistry (RSC Publishing)
Food Microbiology. Principles into Practice. Volume1: Microorganisms Related to Foods, Foodborne Diseases, and Food Spoilage (2016) Editor(s): Osman Erkmen, T. Faruk Bozoglu. Print ISBN:9781119237761 |Online ISBN:9781119237860 |DOI:10.1002/9781119237860. John Wiley & Sons, Ltd
Bibliografía complementaria
High Value Fermentation Products. Volume 1. (2019 ). Ed: Saurabh Saran, Vikash Babu and Asha Chuabey Scrivener Publishing LLC (Wiley)
Advances in Food Authenticity Testing, 2016 Editor: Gerard Downey. eBook ISBN: 9780081002339. Hardcover ISBN: 9780081002209. Woodhead Publishing
Advances in Food Diagnostics, 2nd Edition (2017 ) Fidel Toldrá (Editor), Leo M. L. Nollet (Editor) ISBN: 978-1-119-10588-6 September Wiley-Blackwell
Modern Techniques for Food Authentication. 2nd Edition. Editor: Da-Wen Sun. eBook ISBN: 9780128142653. Hardcover ISBN: 9780128142646. Academic Press
COMPETENCIAS
BÁSICAS E XERAIS
Segundo a Memoria do Titulo
TRANSVERSAIS
CT2 -Buscar, procesar, analizar e sintetizar información de varias fontes.
CT3 -Organiza e planifica o teu traballo.
CT5 -Traballar en equipo.
CT6 - Razoar de xeito crítico.
CT10 - Iniciativa e espírito emprendedor.
ESPECÍFICO
CE6- Ser capaz de analizar e proxectar procesos industriais biotecnolóxicos e aplicalos á mellora do produto.
METODOLOXÍAS DOCENTES
Seguiranse as metodoloxías xerais da titulación descritas no apartado 5.1.A da Memoria.
METODOLOXÍAS DOCENTES
- Clases maxistrais, nas que o profesor explicará os conceptos da materia co apoio de soportes audiovisuais e informáticos; Pode ter diferentes formatos (teoría, problemas e / ou exemplos xerais, pautas xerais da materia), promovendo a participación dos estudantes.
As clases teóricas impartiranse en dúas horas á semana ao longo do curso. A aprendizaxe autónoma e cooperativa combinaranse.
1. Aprendizaxe dirixida a través de charlas e materiais didácticos.
2. Aprendizaxe cooperativa na que os alumnos traballarán fóra da aula os contidos da materia co material didáctico e material de autoaprendizaxe a través das ferramentas de e-learning da plataforma Moodle.
- Seminarios en pequenos grupos, nos que se propoñen e resolven aplicacións da teoría, webinars,.., etc. É necesaria a participación activa dos estudantes.
- Visitas a industrias relacionadas.
- Clases prácticas fora da aula, nas que os alumnos,levarán a cabo fermentación de larga duración, monitorizando e anotando as observación, e resolverán cuestións prácticas. Entregarán memoria de todas as actividades
- Prácticas na aula de informática nas que os alumnos utilizarán programas e bases de datos relevantes para a materia.
- Titorías (individuais ou en grupo) para aclarar dúbidas, proporcionar información ou guiar aos alumnos, así como para coñecer o progreso na adquisición de habilidades.
COMPETENCIAS ADQUIRIDAS:
- Ensino expositivo: os alumnos adquiren as seguintes competencias segundo a numeración indicada na memoria actual do título (CBM, CB2, CB3, CB4, CB5, CG1, CG2, CG3, CG4, CG5, CT2, CT3, CT5, CT6, CT10, CE6.
- Ensino interactivo de seminarios: Con eles adquírense as competencias: CB1, CB2, CB3, CB4, CB5, CG1, CG2, CG3, CG4, CG5, CT2, CT3, CT5, CT6, CT10, CE6. Os seminarios funcionarán con material en inglés.
Traballará con artigos científicos, vídeos, charlas de especialistas, ... e a preparación e presentación de traballos individuais.
- Ensino interactivo de prácticas na aula de informática: adquírense as competencias CB1, CB2, CB3, CB4, CB5, CG1, CG2, CG3, CG4, CG5, CT2, CT3, CT5, CT6, CT10, CE6.
As prácticas de aula de informática nun grupo de 20 alumnos impartiranse segundo o calendario oficial, con entrega de deberes.
- Prácticas de campo: adquírense as competencias: CB1, CB2, CB3, CB4, CB5, CG1, CG2, CG3, CG4, CG5, CT2, CT3, CT5, CT6, CT10, CE6).
- Titorías colectivas: Segundo o calendario oficial. Para resolver dubidas
TITORÍAS DE ATENCIÓN AO ALUMNO. Son titorías que non están reflectidas no calendario, que se realizarán ao longo do curso para responder ás preguntas dos alumnos. Para a realización de titorías, así como para manter unha comunicación directa tanto entre o propio alumnado como entre este e o profesor, pódese utilizar o foro do Campus Virtual, os MS Teams ou o correo electrónico o WhatsApp.
SISTEMAS DE AVALIACIÓN
CONSIDERACIÓNS XERAIS
Seguiranse as normas xerais de avaliación da USC e as específicas do título descrito no apartado 5.1.A do informe.
Segundo a Memoria de Grao: ASPECTOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN ESPECÍFICOS
SISTEMA DE EVALUACIÓN PONDERACIÓN MÍNIMA PONDERACIÓN MÁXIMA
Examen 50% 80%
Trabajos/Actividades 20% 45%
Tutoría 0% 10%
O SISTEMA DE AVALIACIÓN QUE SE SEGUIRA NA MATERIA CONSTA DE:
O sistema de avaliación dos títulos seguirá a normativa xeral da USC en materia de avaliación do rendemento académico, asistencia a clases en ensinanzas adaptadas ao EEES e permanencia do alumnado.
Os mecanismos de avaliación previstos inclúen:
- Avaliación continua (40%):
1. Traballos presentados en seminarios ou no Campus Virtual . Asistencia a seminarios obrigatoria (10%).
2. Memoria de traballo personal de fermentacións fóra da aula en grupo pequeño. Elaboración obrigatoria (10%)
3. Memoria de prácticas de informatica en grupo pequeño. Asistencia obrigatoria (10%).
4. Visitas. Son obrigatorias. Memoria de visitas en grupo pequeño con apreciación individuais (10%)
Cada tema deberá ser aprobado cun 45% da nota total
En ningún caso se admitiran entregas de traballos fora da fecha límite.
Será preciso acadar un 50 % da nota total en cada item.
- Exame final (60%): incluirá os contidos impartidos nas clases teóricas. Será preciso acadar un 45 % da nota total.
A nota final será a suma de toda a avaliación
Primeira oportunidade. Suporá o 60% da nota total. Para superalo é necesario acadar o 45% da nota que se engadirá á avaliación continua.
Segunda oportunidade. Será o 50% da nota total. Para aprobalo é necesario acadar o 45% da nota que se engadirá á avaliación continua
ACTIVIDADES FORMATIVAS ECTS HORAS
PRESENCIALES HORAS NO PRESENCIALES
Clases expositivas Clases magistrales 2,0 20 30
Clases interactivas Laboratorio
Seminarios 1,3 13 19,5
Aula de informática 0,4 4 6
Tutoría grupo 0,1 1 1,5
Tutoría individualizada 0,05 0,5 0,75
Examen y revisión 0,65 2 14,25
Total 4,5 40,5 72
Recomendacións para o estudo da materia
Dado que se emprega unha metodoloxía baseada na avaliación continua, é necesario un traballo continuo cos contidos da materia xa que algúns contidos están baseados nos anteriores, o que fai moi conveniente ter asimiladas as materias anteriores antes de intentar comprender as novas. É o único xeito de poder superar as diferentes actividades de avaliación que se propoñen.
Para o estudo da materia, recoméndase realizar todos os exercicios
A materia impartese nos dous idiomas oficiais da comunidade autónoma.
Recomandase coñecementos de ingles
-A admisión do alumnado matriculado no laboratorio de prácticas esixe que coñeza e cumpra as Normas Xerais de Seguridade nos laboratorios de prácticas da Universidade de Santiago de Compostela. A citada información está dispoñible na web da USC http://www.usc.es/export9/sites/webinstitucional/gl/servizos/sprl/desca… -seguroe-nos -laboratorios-de-practicas.pdf).
Jorge Barros Velázquez
- Departamento
- Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- Área
- Tecnoloxía de Alimentos
- Correo electrónico
- jorge.barros [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Catedrático/a de Universidade
Maria Del Pilar Calo Mata
Coordinador/a- Departamento
- Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- Área
- Tecnoloxía de Alimentos
- Teléfono
- 982822424
- Correo electrónico
- p.calo.mata [at] usc.es
- Categoría
- Profesor/a: Titular de Universidade
Marcos Quintela Baluja
- Departamento
- Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- Área
- Tecnoloxía de Alimentos
- Correo electrónico
- marcos.quintela [at] usc.es
- Categoría
- Investigador/a: Programa Juan de la Cierva
Xoves | |||
---|---|---|---|
09:00-11:00 | Grupo /CLE_01 | Castelán | Aula 07. Konrad Lorenz |
17.01.2024 10:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 04: James Watson e Francis Crick |
20.06.2024 10:00-14:00 | Grupo /CLE_01 | Aula 08. Louis Pasteur |